Yenice'nin Yağbasan ve Hacıbeyler köyleri 1991 yılında yapılan incelemeler sonucunda heyelan riski saptanarak, afet bölgesi ilan edildi. Van depremi sonrası afet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili alınan karar üzerine köylerin boşaltılmasına karar verildi. Köylülerin, Yenice Özal Mahallesi'ndeki 373 konutun bulunduğu afet evlerindeki boş dairelere taşınmaları istenerek geçen mayıs ayında iki köyde bulunan evlerin elektrikleri kesildi. Hacıbeyler ve Yağbasan köylerinde yaşayan yaklaşık 25 aile afet evlerine taşınırken, Hacıbeyler Köyü'nde 30, Yağbasan Köyü'nde ise 25 aile elektriği olmayan evlerinde yaşamaya devam ediyor. Afet evlerinde oturarak yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta bulunan köylerine gidip gelerek, hayvanlarına bakan, tarla ve bahçelerinde çiftçilik yapmaya devam eden köylüler, evlerine yeniden dönmek isteyerek, köylerinde inceleme yapılmasını istediler.

Hacıbeyler Köyü'nden afet evlerine taşınan Asiye Açmalı hayvancılıkla geçimlerini sağladıklarını, apartmanda yaşamalarının zor olduğunu göstermek için 5 katlı binanın 3'üncü katındaki evine buzağısını çıkarttı. Köylerinde heyelan olmadığını, yeniden inceleme yapılmasını isteyen Asiye Açmalı, "Benim burada ahırım yok. Ben bu şehirde, apartmanda nasıl besleyeceğim hayvanları mı? Ahırım, bağım bahçem yok. Ben nasıl yaşayacağım bu şehirde? Köyde heyelan var diye elektriklerimizi kestiler. Bizim köyümüzde heyelan yok. Gelsinler baksınlar. Bu yanlışlığın düzeltilmesini istiyoruz. Geçim kaynağımız hayvancılık. Geçim kaynağımızı bırakamayız. Ben köyüme dönmek istiyorum. Köyümüzü geri istiyoruz. Şehirde yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.

Hacıbeyler Köyü'nde elektriği olmayan evinde yaşayan yaşayan 71 yaşındaki Mustafa Bezirci ise, "Köyde yaşamayı tercih ettim. Fakat bizi yaşatmıyorlar köyde. Köyümüzde heyelan olduğu gerekçesiyle elektriklerimiz kesik. İlgililer gelsinler, baksınlar. Gerçekten heyelan var, burada durulmaz derlerse biz evlerimizden çıkacağız" dedi.



BD(MÇ/BT)