Gerede'nin Salur Köyü Yayla mevkiinde taş ocağı açmak isteyen bir firma, Gerede Belediyesi'ne başvurarak izin aldı. Köylerine açılmak istenen taş ocağını protesto etmek için bugün Gerede Belediyesi önünde toplanan 50 kişi, minibüslere binerek alana gitti. Karlı kaplı yolda yürüyen köylüler, 'Tarih ve çevre katliamı durdurulsun' pankartı açarak eylem yaptı. Ocağın açılacağı alanın tarihi dokusuyla ön plana çıktığını söyleyen köylüler, ocağın alt tarafındaki sıcak su çıkan kısımdaki havuzların zarar göreceğini söyledi. Bu sırada sıcak su havuzlarının önüne gelen 3 kişi üzerlerindeki mont, gömlek, pantolon ve fanilalarını çıkartıp karlar üzerinde yürüdükten sonra havuza girdi. Diğer köylüler ise, 3 kişiyi alkışlarla destekledi.

Sıcak suya giren 3 kişi, bir süre sonra çıkarak açıklama yapan arkadaşlarının yanına gitti. Karların üzerine yarı çıplak oturan köylüler, "Buraya taş ocağının açılmasını istemiyoruz. Tarihi dokularımıza zarar verecekler. Bunun için soyunarak protesto yaptık" dedi.

Taş ocağının açılmasını istemediklerini vurgulayan Salur Köyü Muhtarı Burhan Türker şunları söyledi:

"Bu alanda tarihi çok eskiye dayanan ve turistlik önem taşıyan mağara bulunmaktadır. Yıkım sırasında mağaralar zarar görecek. Mağaraların alt kısmında termal su çıkan havuzlar var. Bunlar da ocak açılınca kullanılamaz hale gelecek. Çalışma yapılacak alan köyümüze 1,5 kilometre uzaklıkta. Yapılacak olan patlamalarla köyümüzdeki dayanıklı olmayan yapılar hasar görebilir. Bu bölgede 2- 3 tane taş ocağı olmasına rağmen neden bu alanda ısrar ediliyor. Buna tüm köylüler olarak karşı çıkıyoruz."

Köylüler daha sonra mağaranın bulunduğu dağlık alana çıktı. Mağaranın önünde fotoğraf çektiren köylüler olaysız dağıldı.



MY,KY,UÇ(MÇ/COŞ)