Daha sonra köy kahvehanesine gelen köylüler, burada bir basın açıklaması yaptı. Dereli Köyü Muhtarı Ahmet Güneş, açıklamasında kendilerinin görüşü alınmadan açılmak istenen taş ocağına 7’den 70’e herkesin karşı olduğunu belirtip köylünün yasa dışı eylemlere zorlandığını, ruhsat başvurularının geri çekilmesini istedi.

Ahmet Güne, taş ocağı olarak işletilecek alanın, yörenin en iyi kalitede zeytinyağını üreten bir bölge olduğuna ve ilçe merkezinin içme suyu kaynaklarının sıfır noktasında bulunduğuna dikkat çekti. Güneş, "Karayurt mevkiinde ED-BEL tarafından ruhsatlandırılıp, ihaleye çıkartılan taş ocağının bölgemize vereceği zararlar ortayken, aynı bölgede bulunan Karadağ Kulesi mevkiinde de açılmak istenen iki adet taşocağı ruhsatı başvurusunun bulunduğu üzüntüyle öğrendik. Taş ocaklarının yöre zeytinciliğini ve tarımını yok edecektir. Edremit’in kuzeyindeki bu hakim tepelerin yeşil bitki örtüsü yok olacak ve her yer delik deşik edilerek toz ve radon gazları civar köyleri ve Edremit’i yaşanmaz hale getirecek. Bunu bölge insanlarına ve Edremit halkına hak ve hukuk tanımadan dayatmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu girişimler insanımızın sağlıklı yaşam hakkını elinden alarak, turizmi olumsuz etkileyecek, Kazdağı ormanlarının en önemli gençleştirme sahası ile çevre habitatı tahrip ederek kısaca tarımı, hayvancılığı ve her şeyden önce zeytinciliği yok edecektir. Bu yasa dışılığın önüne geçilmesini, açılmak istenen taş ocakları ruhsat başvurularının geri çekilmesini istiyoruz" dedi.

'TAŞ OCAĞI YASALARA AYKIRI'

UZZK Başkanı Mustafa Tan ise, açılmak istenen taş ocaklarının '3573 sayılı Zeytincilik Yasası'na aykırı olduğunu, ED-BEL şirketinin aldığı ruhsatın yasalara uygun olmadığını savundu. Tan, Dereli Köyü’ndeki zeytinlerden alınan yağın uluslararası yarışmalarda birincilik ve ikincilik gibi ödüller aldığını vurguladı. Tan, "Taş ocaklarının, yasa gereği zeytinlik alanlara en az 3 kilometre mesafede olması gerekiyor. ED-BEL şirketinin ruhsatını aldığı taş ocağının, zeytinlik alanlara 150 metre mesafede olması hangi gerekçeyle açıklanabilir? Yasalar bunu net bir şekilde ifade ederken bu yasa dışılığı kim nasıl savunabilir? Bugün ben burada UZZK Başkanı olarak değil, ataları 850 yıldan bu yana burada yaşayan bir kuşağın son temsilcisi olarak konuşuyorum. Köyümüzün yaşam kaynakları kurutulmak isteniyor. Tabii ki buna karşı duracağız. Tabii ki bu yasa dışı girişimlere izin vermeyeceğiz. Kanun bittiği yerdeysek eğer sözün bittiği yerde de durmasını biliriz. Kanun dışılık varsa eğer onu da yapmaya hazırız. Kanımızın son damlasına kadar topraklarımızı korumaya hazırız. Kimse köylüye rağmen bir şey yapmaya kalkmasın, sabrımızı da zorlamasın" diye konuştu

Daha sonra basın mensuplarıyla birlikte taşocağı olarak ruhsatlandırılan Karakurt mevkiine çıkan köylüler, sorunlarının çözümü için yetkilerden destek beklediklerini söyledi.