Kırklareli’nde 34 fabrika ve işletmenin bulunduğu Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’ne 9 kilometre uzaklıktaki 600 nüfuslu Kavakdere Köyü’nde yaşayanlar, köylerine adını veren derenin son bir yılda sanayi atıkları nedeniyle kirlendiğini öne sürdü. Dereye bırakılan atıkların köylerinin olduğu bölgeye kadar ulaştığını söyleyen Muhtar Vedat Dengiz, derenin kokusunun dayanılamayacak kadar ağır olduğunu belirtti.

Köye içme suyu sağlayan kuyunun da derenin yanında olduğunu ifade eden Dengiz, “İnsanlar bu sondaj kuyusundan alınan suyla içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Tarlalarımızı kirlenmiş suyla sulamak zorunda kalıyoruz. Bu suyla ben nasıl bu tarlaları sulayacağım da vatandaşıma sağlıklı meyve ve sebze yedireceğim bilmiyorum. Burada sinek dahi yaşamaz. Kokudan durulmuyor. İkinci Ergene olmak istemiyoruz. Gelecek nesillerin kanser olmasından korkuyoruz” dedi.

Sorunun çözülmesi için yetkili makamlara başvurduğunu söyleyen Dengiz, “Bir yıldır uğraşmama rağmen bana tek söylenen söz ‘Beş on gün sonra arıtma tesisi açılacak’ oldu. Bir yıl oldu arıtma tesisi hala faaliyete geçmedi. Trakya’nın en meşhur karpuzunu biz yetiştiriyoruz. Hiç kimsenin sağlığımızla oynamaya hakkı yok. Bu atıkların hangi fabrikadan çıktığının bulunmasını, arıtma tesislerin faaliyete geçene kadar kapatılmasını istiyoruz” diye konuştu.

KİRLİLİĞİN KAYNAĞI ARAŞTIRILIYOR

Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi Müdür Vekili Gültekin Hadi, derede oluşan kirliliğin kaynağını tespit etmek için çalışma başlattıklarını söyledi. Sudan numune aldıklarını belirten Hadi, “Kirliliğin bizden mi yoksa dışarıdan mı kaynaklandığını araştırıyoruz. Tesislerden ve sudan aldığımız numuneleri karşılaştıracağız. Bölgemizde endüstriyel atık üreten tesis yok” dedi.



AÜÜ(LK/AAA)