Dicle Üniversitesi kampus alanına bugün sabah saatlerinde gelen yaklaşık 150 köylü, rektörlüğe giden yolu güvenlik noktasında trafiğe kapattı. Araçlarıyla yolu trafiğe kapatan 20 köyden gelenler, köyleri ile üniversite arasına duvar örüp set haline getiren yönetimini protesto etmek ve yolun açılması için eylem yaptıklarını söyledi.

Sık sık 'Rektör istifa, Ayşegül istifa' sloganları atan köylüler, yolun tekrar açılması talebinde bulundu. Olay yerine gelerek dağılmalarını isteyen güvenlik güçlerine direnen köylüler, taleplerinin kabul edilmemesi halinde araçlarını yoldan kaldırmayacaklarını iletti. Bu sırada üniversite ve rektörlük çalışanlarını taşıyan minibüs ve otobüsler, güvenlik noktasında durmak zorunda kaldı. Araçlarda bulunan öğrenciler ve rektörlük çalışanları, köylürler ile polis arasındaki görüşmenin uzması üzerine, güvenlik noktasandan sonra kalan yaklaşık 1.5 kilometrelik yolu yürümek zorunda kaldı.

Polisin ve özel güvenlik görevlilerinin uyarılarını dikkate almayan köylüler Rektör Prof. Dr. Jale Saraç gelmeden yolu açmayacaklarını söylediler. Bunun üzerine bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi gelerek güvenlik önlemi aldı.

Ellerinde, 'Hani köylü şehirlinin efendisiydi', '15 bin insan mağduruz', 'Direnen köylü kazanacak', 'Burası Filistin değil Diyarbakır' pankartları açan eylemci köylüler, daha önce üniversite yönetiminden 100 TL. karşılığında giriş-çıkış kartlarını aldıklarını söyledi. Köylüler adına konuşan Hacıosman Köyü Muhtarı Gürsel Çelik, 20 köy yolu ile üniversite arasına çekilen duvarın yıkılması telebinde bulunarak şunları söyledi:

"Bizler 20 köyde ikamet eden insanlarız. Bu köylerde yaşayan yaklaşık 20 bin kişinin ulaşımı bu yoldan yapılıyordu. 25 yıldır kullandığımız yol Rektör Jale Saraç tarafından duvar çekilerek kapatıldı. Bu yol, hastalanan kişilerin çok kısa bir sürede kent merkezindeki hastanelere ulaşımını sağlamaktaydı. Çok sayıda üniversite öğrencisinin yanı sıra köylülerin tamamı bu yolu kullanmaktaydı, ancak yol kapatıldı. Yaklaşık 2 aydır yolu tamamen kapatan üniversite yönetimi, bizim hastanelere, kent merkezlerine gitmek için kullandığımız yolu uzatarak hayat şartlarımızı zora soktu. Bizler sesimizi sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'ya ve diğer devlet büyüklerine ulaştırmak istiyoruz. Dicle Üniversitesi yönetimi hakkında gerekli yasal işlemin yapılmasını istiyoruz. Yolun keyfi olarak kapatılması nedeniyle bir çok hastanın hayatını kaybetmesine neden olabileceği gibi yazın meydana gelebilecek yangınlarda itfaye yangınlara geç müdahale edecek ve zarar büyüyecektir. Bunlardan doğacak tüm sorumluluk Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'a aittir. Köy sakinleri olarak köy yolunun derhal acil olarak açılması, aksi taktirde yasal yollara ve devlet büyüklerine başvuracağımızı belirtmek istiyoruz."

 Muhtar Çelik'in konuşmasının ardından polis yetkileri ile yapılan görüşmeler sonrasında kalabalık köylü grubu arasından seçilen 5 kişi, Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ile görüşmek için randevu aldı. Bu haber üzerine köylüler sessizce dağıldı.

Dicle Üniversitesi yetkilileri ise köylülerin yolunun kapatılmadığını, halen geçiş yaptıklarını iddia ederek, daha önce Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in girişimleri sonucu kartlı geçişten yararlandıklarını ancak para alınmadığını ileri sürdüler.


CA-SS(GG/AAA)(FOTOĞRAF)