Şanlıurfa’da köylülerin mera olarak kullandığı 850 hektarlık arazi üzerinde kurulması düşünülen Organize Besi Sanayi Bölgesi ile ilgili karanın Danıştay'dan onanmasınının ardından sabah saatlerinde çok sayıda jandarma ile proje koordinatörleri Çalışkan Köyü'ne geldi. Köylüler, arazi üzerinde kurulması planlanan 530 ahırın köyü rahatsız edeceği gerekçesiyle, gelen ekibin meraya girmesine izin vermedi.

JANDARMA MÜDAHALESİ

Bunun üzerine jandarma, yaklaşık 60 köylünün etrafında barikat oluşturdu. Köylüler ile askerler arasında yaşanan kısa süreli arbedenin ardından 3 kişi gözaltına alındı. Yakınlarının bırakılması için bir süre mera alanı üzerinde oturma eylemi yapan köylüler, çevrede güvenlik önelmi alana askerler için köyden bidonlarla su getirdi.

KÖYLÜ SU VERDİ 

38 derece sıcakta güneş altında barikat kuran robokop  kıyafetli jandarmalara evden getirdikleri suyu ikram eden köylüler, asker ‘düşman askeri’ değil dediler. Bu arada askerlere su dağıtan köylü genç, önce bir bardak suyu kendi içti daha sonra eskerlere vererek herhangi bir yanlış anlama olmaması için çaba gösterdi. Askerlerin yanındaki komutan da gence, "Biz size güveniyoruz" diyerek, suyun dağıtılmasını istedi.

Askerler köylüler tarafından dağıtılan suyu içtikten kısa bir süre sonra gelen ekibini araziye girmesine izin vermeyen köylülere bir kez edaha müdahale ederek 7 kişiyi daha gözaltına aldı.

"BAŞKASI BURADA AHIR AÇMASIN"

Çalışkan Köyü Muhtarı Cuma Kılıç, Organize Besi Sanayi Bölgesi’nin kurulmasına karşı olduklarını belirterek, “Bizim bu sorunumuz 10 yıldır devam ediyor. Sivil bir kooperatif buraya ahır yapacak. Burası köy merasıdır, bugün zorbalıkla, asker gücüyle buraya geldiler. Benim bu olaydan haberim yoktu. Bugün burada büyük bir olay çıkacak. Biz kendimiz 5 bin küçükbaş ile 200 büyükbaş hayvanla besicilik yapıyoruz. Başkası gelip burada ahır açmasın” dedi.

Köydeki gerginlik devam ediyor.



AL,ÖP(AL/AK)