Balık çiftliklerine karşı yıllarca mücadele eden Karaburun sakinleri, Kösedere Köyü'nde zeytinliklerin içine taş ve mıcır ocağı işletilmek istenmesi üzerine birleşti. Karaburun'a bağlı Kösedere, Saip, Tepebozköy, Saprıncık, Eğlenhoca, Ambarseki, Küçükköy, Parlak ve Salman köylerinin sakinleri Karaburun Yarımadası'nın doğal dokusunun bozulmasını önlemek amacıyla eylem yaptı. Karaburun Kent Konseyi tarafından düzenlenen eyleme 9 köyde oturan yaklaşık 1000 kişinin yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve CHP'liKaraburun Belediye Başkanı Serdar Yasa da katıldı.

Kösedere Meydanı'nda toplanan köylüler adına Köy Muhtarı Mehmet Özduran konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın köyün hemen dışında ve zeytin bahçelerinin ortasındaki bir alana taş-mıcır ocağı için işletme ruhsatı verdiğini söyleyen Muhtar Özduran, "İşletme ruhsatı verilen ocak köye 1200 metre, içme suyumuza ise 300 metre uzaklıkta. Maden sahasının hemen yanında yöremize özgü olan yüzlerce yıllık hurma zeytin ağaçları bulunmaktadır, ayrıca 2. derece doğal sit alanıdır. Yaşamımızı tehdit eden bu taş ocağını istemiyoruz" dedi.

Ruhsatın iptali için açılan davaların keşif bile yapılmadan reddedildiğini hatırlatan Özduran, davalarında ısrarcı olacaklarını, Karaburun Yarımadası'nın talan edilmesinin önüne geçeceklerini ekledi.

Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa ise, Karaburun Yarımadası'nın önce balık çiftlikleri, rüzgar enerjisi santralleri ve ardından da taş ocaklarının tehtidi altında bulunduğunu dile getirdi. Yerel yönetim olarak Karaburun'un agro turizm ile kalkınmasını öngördüklerini anlatan Yasa, "Balık çiftlikleri, taş ocakları, rüzgar enerjisi santralleri ile Karaburun Yarımadası'nın doğal yapısını bozmak isteyenler yöre halkının iradesini hiçe sayıyor. Burada biz yaşıyoruz, bizim isteğimizin doğrultusunda karar vermeleri gerekiyor. Biz Karaburun'u değerlerini koruyarak geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise, sermayenin köylüleri topraklarını satıp göç etmeye zorladığını söyledi. Çam, "Size büyük paralar verip topraklarınızı elinizden almak istiyorlar. Sonra eğer şanslı iseniz o topraklara bekçi olabilirsiniz. Doğanız için, topraklarınız için mücadele etmekten yılmayın" dedi.

Konuşmaların ardından köylüler ellerinde pankartlar olduğu halde taş ve mıcır ocağı olarak işletilecek alanın yakınlarına kadar yürüyüş yaptı.



TG(AÖ/İD)