1985 yılında toplam 108 kişi tarafından Hazine'den 'ecri misil ödenerek' kiralanan yaklaşık 18 bin dönümlük arazi, yine aynı köyde hayvancılıkla uğraşanların şikayeti üzerine köylülerin ellerinden alındı. Mera alanlarının daraltılmasından dolayı yapılan uygulama sonucu arazileri ekip biçen 108 aile, 2009 yılından beri mağdur edildiklerini anlattı.

"SAVCILIĞA İFADE VERDİK"

Özyurt köylüleri arazi sorununu anlatırken, 108 kişinin ayrı ayrı savcılığa ifade verdiğini söyledi. Köylüler, "Bu arazileri maliye hazinesinden kiraladıktan sonra 27 yıl boyunca ektik. Şikayet olduktan sonra araziler elimizden alındı. Hatta mera ekildiği iddiasıyla savcılığa ifade verdik. Kira sözleşmelerini gösterince takipsizlik kararı çıktı" dedi.

"EKMEYİN" DİYE RESMİ YAZI GELDİ

Söz konusu arazinin yaklaşık 18 bin dönüm olduğunu belirten köylüler, köydeki toplam ekilebilen tarım arazisi miktarının ise 60 bin dönüm olduğunu ifade etti. Köylüler, şu iddialarda bulundu:

"Şu anda 18 bin dönümlük araziyi ekmememiz için Mal Müdürlüğü'nden resmi yazı geldi. Dolayısıyla buraları ekemedik. Köyümüzde tarlası çok az olup da hazine yeri eken ve bu şekilde geçinen çok sayıda insan var. Bunların göz önüne alınmasını istiyoruz. Köyümüzde hayvancılık yapanların da çiftçilik yapanların da mağdur olmayacağı bir düzenleme istiyoruz."

MAĞDUR OLANLARIN HEPSİ KÖYDE YAŞIYOR

Özyurt köylüleri, Mal müdürlüğü'nden kiraladıkları tarlaların uygun fiyatla yeniden kiralanmasını istedi. Tarlaları ellerinden alınan 108 kişi de köyde yaşadıklarını, aileleriyle birlikte 400 kişnin mağdur olduğunu belirtti. Tarlaları satın almak istediklerini, ancak dekara 1400 lira gibi yüksek bir fiyat istendiğini ifade eden köylüler, "Bu bölgedeki rayiç bedel üzerinden satarlarsa almayı düşünürüs" diye konuştu.



MÖ(AY/İD)