Antik Attuda Kenti üzerine kurulu olan Hisar Köyü’nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile mücadelesi uzun yıllardır sürüyor. Köyün üzerine kurulu olduğu alan bakanlık tarafından 1982 yılında SİT ilan edildi. Köyün SİT alanı ilan edilmesiyle, bir tek çivi bile çakılamazken, buradaki eski taş evler ve antik kent koruma altına alındı. Bu nedenle köylüler, evlerine tadilat yapamadı, yollar yenilenemedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2005 yılında köyün 2 kilometre ilerisindeki Çamlar Mevkii’ne taşınmasına karar verdi.

Bu nedenle Çamlar'daki köylülere ait tüm tarlalar istimlak edildi. Kamulaştırma sırasında köylünün yaklaşık 40 dönümlük arazisine dönümü 500 liradan ücret ödendi. Hazırlanan örnek proje ile bu bölgeye tek tip evlerin yapılması istendi. Üzerine ev kurulacak olan arsaları ise dönümü 5 bin liradan köylülere geri satıldı. Ayrıca köylülere ev yapımı için iki yılı ödemesiz 8 yıl vadeli 33 bin lira kredi verildi. Ancak köylülere, terkedecekleri evlere hiçbir ücret ödenmedi. Çamlar Mevkii’nde tek katlı tamamlanan 10, yapımı süren ise 42 yeni konut bulunuyor. 80 hanelik köyden sadece 8 hane bu yeni yerleşim alanına taşındı. Köylülerin büyük çoğunluğu ise antik kent üzerine kurulu köyde yaşamayı sürdürüyor.

'HAKSIZLIĞA UĞRADIK'

Hisar Köyü Muhtarı Metin Yaylalı, köylülerin taşınmama konusunda direneceklerini belirterek, "Yeni yere taşınan aileler zaten köyde oturmuyordu. Biz haksızlığa uğradık. Kendi arazilerimizi on katından geri almak zorunda bırakıldık. SİT alanı ilan edilen köydeki evlerimiz için bize ücret ödenmiyor. Önce arsa almak zorundayız, ardından kredi çekip, ev yapacağız. Buna gücümüz yetmez. Köyün çoğunluğu yaşlı. Emekli maaşından başka gelirleri yok. Evlerini nasıl yapacaklar, krediyi nasıl ödeyecekler" dedi.



RÇ(AÖ/SS)



--- KUTU ---



Köyün her yerinde antik kentin izleri var



BİNLERCE yıllık kalıntılarla dolu Hisar Köyü’nde, Attuda Antik Kenti’nin izleri her yerde rastlamak mümkün. Özellikle evlerin ve caminin duvarları ile bahçe duvarlarında, köy içinde değişik yerlerde antik kentten kalma taş bloklar kullanılmış. Bazı kalıntılar, köy camisinde musalla taşı olarak bile kullanılıyor. Köylüler tarafından açılan müze bile, hazine avcıları tarafından defalarca soyulmuş. Bu nedenle elde kalan ve taşınabilir durumda olan tarihi kalıntıların bir kısmı Denizli Müze Müdürlüğü tarafından götürülmüş. Taşınamayacak durumda olanlar ise hala köyde duruyor.