Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'nde bugün öğleden sonra çıkan orman yangınına müdahale için, Fethiye Orman İşletmesi'nden havalanan ve Çövenli Köyü yakınlarındaki Odmanlar Tepesi bölgesinde irtibat kesilen Rus yapımı KA-32 T tipi yangın söndürme helikopterinin düştüğü kesinleşti.

Fethiye Orman İşletme Müdürü Gürhan Zorlu, helikopterle temas kesildikten sonra dağlık alana yoğunlaştıklarını ve helikopterin yandığı bilgisinin kendilerine ulaştığını söyledi. İçerisinde 5 personelle havalanan helikopterde kaptan pilot Atıf Ateşok ile orman memuru Orhan Çelik'in yanı sıra 3 yabancı pilotun görev yaptığını belirten Zorlu, mürettebatın durumlarına ilişkin bilgi alamadıklarını kaydetti.

PİLOT DAHA ÖNCE DE DÜŞMÜŞTÜ

Kaptan pilot Ateşok, 28 Ağustos 2006 tarihinde de Antalya'nın Kaş ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmaları sırasında, yine aynı model helikopterle Gömbe Göleti'nden su alırken düşmüştü. Suya düşen helikopterden çıkarak kurtulan 5 kişi arasında yer alan pilot Atıf Ateşok, vatandaşlar tarafından Gömbe Sağlık Ocağı'na götürülerek tedavi edilmişti.

2.5 TON SU TAŞIYABİLİYOR

Rus Kamov şirketinin imalatı olan KA-32 tipi helikopter, Sovyetler Birliği döneminde donanma gemilerinde kullanılmak üzere tasarlandı. İki adet rotor olarak adlandırılan ana pervaneye sahip helikopterde, kuyrukta yönlendirme amaçlı ayrı bir pervane bulunmuyor. Rusya her yıl çok sayıda helikopterini çeşitli Avrupa ülkelerine yangın söndürme uçuşlarında kullanmak üzere kiralıyor. Bu helikopterler, taşıdığı kova sistemi ile suyu alarak yangın bölgesine götürüyor. KA-32 tipi helikopter, özel sistemle 2,5 ton su taşıyabiliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ:

Motor Tipi: 2 adet Ka-27PL

Motor Gücü: 1645kW

Maksimum Seyir Sürati: 250 km/saat

Menzili: 800 km

Havada Kalış Süresi: 4 saat 30 dakika

Boş Ağırlığı:6 bin 500 kg.

Maksimum Kalkış Ağırlığı: 12 bin 600 kg.