Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Otmanlar Köyü Cehennem Deresi Mevkii'ndeki yangınına müdahale ederken düşen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili açıklamada yaptı. Acılarının çok büyük olduğunu belirten Genel Müdür Kurtulmuşlu "Çok elim bir kaza yaşadık. Genel müdürlüğümüzün kiraladığı Rus yapımı helikopterlerden biri yangına müdahale ederken düştü. Personelimizin 5'ini de kaybettik. Bölgedeki 3-5 ağaç yanmasın diye isabetli su atmak için kendilerini riske atarak alçak uçuş yaparken başlarına bu olay geldi. Bambi'deki (su kovası) suyun ani boşaltımı sonucu bir güç kaybı meydana geliyor. O sırada bambi paketinin kovası aşağıda ağaca veya bir taşa takılıyor onu kurtaramamışlar, helikopterde irtifa kaybederek düşmüş. Arazi de çok dik ve sarp. Helikopter düştükten sonra yuvarlanmış ve yakıt alev almış. İçindeki çok değerli 5 arkadaşımız orman için yeşil için hayatlarını feda etmişlerdir. Biz onlara yangın şehidi diyoruz" dedi.

Cenazelerin Fethiye'ye götürüldüğünü belirten Genel Müdür Kurtulmuşlu, "Cenazelerin hepsine ulaşıldı. 2'si helikopterle 3'ü ise ambulansla alındı. Fethiye Devlet Hastanesine götürüldü. Savcılık inceleme başlattı. Havacılık kazası olduğu için kırım raporu incelemesi yapılacak" dedi.

Akdeniz kuşağında sürekli yangın çıktığını kaydeden Genel Müdür Kurtulmuşlu sözlerini şöyle tamamladı: "Bu yörede yıllardır yangın çıkıyor. Akdeniz kuşağında yaz aylarında sürekli yangın çıkıyor. Bu yangınları insanlar çıkartıyor. Bu yangını da insan çıkarttı. Bu bölgede yangın çıkarma alışkanlık gibi olmuş. Uyuşturucu alışkanlığı gibi bir durum. Bunu jandarma ve güvenlik güçleriyle masaya yatırmak lazım. İnsanlar dikkatli olsa yangın çıkmaz. Buradaki yangınların yüzde 90'ı insan kaynaklı. Buradaki yangınlar doğudaki terörün bir başka uzantısı, bir başka şekli gibi. Bu da bir terör. Hem doğayı hem insanların hayatını karartan bir terör."

 

AB (KÖ/RT)