Ressam Muhtar Yücel Üzeyir 24'ü fotoğraf, 25'i yağlı boya olmak üzere 49 eserini, Kars kent merkezindeki Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) Salonu'nda sergiledi. Kaya figürleri fotoğraflarının bulunduğu sergiyi Vali Vekili Ünal Coşkun, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Kars Oteller ve Lokantacılar Derneği (KARSOD) Başkanı Halit Özer açtı.

Vali Vekili Ünal Coşkun, "Sanatla ilgilenmek insanı özgürleştirir. Ne mutlu muhtara ki bir köyde yaşarken bu mesajları alıp kendisini ortaya koyabilmiş ve sanatla uğraşmıştır. Harika resimler çizmiş ve fotoğraflar çekmiş. Kars tarihinin derinliğini ortaya koyan, çalışma bizi mutlu etmiştir. Yani yüzyıllardır biriktirdiğimiz medeniyetin son fırçasını muhtar vurmuştur. Kars’ı yönetenleri mahçup etmiştir. Hakikaten bu kadar yoğun sanatla uğraşmak özel bir şeydir. Muhtarın özel bir insan olduğunu bu vesile ile söylemek istiyorum" diye konuştu.

Evli ve 3 çocuk babası olan Muhtar Yücel Üzeyir,  Vali Vekili Ünal Coşkun'a çalışmasından birini hediye etti. Muhtar Üzeyir, "Susuz İlçesi'nin Doyumlu Köyü’ndeki kaya resimleri milattan önce çizilmiş. Hiçbir siyasi kaygı ve ideolojik endişe taşımadan duygu, düşüncelerini o gün adeta kağıt olarak kullandıkları kayalara nakşetmişler. Bunlar Dünyanın dört bir yanına yayılarak uzanan ortak bir kültürün izleridir. Bu kaya resimleri yazı öncesi simgesel bir iletişim şeklidir. 'Biz buraya geldik ve buraları kendimize yurt edindik' mesajını veren soyut bir seslenişin izleridir. İnsanlığın ortak mirası olan kaya resimlerini korumak ve herkesin görmesini sağlamak hepimizin görevidir" dedi.



BA(KS/SS)