Bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen 'Hasanoğlan onurumuzdur' etkinliğine çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve yurt genelindeki köy enstitülerinden mezun olanlar ile ailelerinden oluşan yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Etkinliğe katılımın geçen yıllara göre yoğun olduğu gözlendi. Etkinlikte, Ankara'da müzik öğretmenlerinin kurduğu Müzik Eğitimcisi Derneği (MÜZED) korosu müzik ziyafeti çekerken, önceki gün yaşamını yitiren sanatçı Ayten Alpman'nın anısına 'Memleketim' şarkısı hep bir ağızdan söylendi.

Etkinliklere, geçtiğimiz Ağustos ayında Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde çekimleri tamamlanan 'Toprağın Çocukları' filminin yapımcısı Erkan Can ve yönetmeni Adnan Özgür de katıldı. Can, "Toprağın Çocukları filmini imece usulü ile tüm Hasanoğlanlı'larla burada çektik. Film Adana Altın Koza ve Antalya Altın Portakal film festivallerine katıldıktan sonra 12 Ekim 2012'de 250 kopya ile vizyona girecektir" dedi.

BİNALARI KADERİNE TERK EDİLDİ

Türkiye'de bir dönem eğitim istemine damgasını vuran ve halen tartışma konusu olan Köy Enstitüleri, 1940'lı yıllarda kurulup, 1948'li yıllarda Türkiye genelinde sayıları 21'e çıktı. Ancak dönmemin iktidarı tarafından siyasi nedenlerle 1954 yılında kapatılan köy enstitülerinin eğitim sürecinde 14 yılda toplam 18 bin 200 mezun verdiği belirtildi. 1941 yılında 600 dönüm arazi üzerine kurulan Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesi, o dönemim öğrencileri tarafından 120 okul binasının yanı sıra 3 bine yakın ağaçlandırma çalışması yapıldı. Bu binaların şimdi 60'a yakını kaderine terk edilmiş durumda bekliyor.

RESTORASYON BAŞLIYOR

Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Başkanı Nermin Yıldırım yaptığı açıklamada, "Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesi içinde bulunan anfi tiyatro, sinema salonu ve müze için yaptığımız restorasyon projesi Kültür Bakanlığı tarafından kabul gördü ve 2 milyon 200 bin TL para tahsis edildi. Bu para ile bu üç kültür binamızın resterasyon çalışmaları önümüzdeki günlerde Elmadağ Belediyesi ile birlikte başlatılacak. Bu okullardan mezun olan arkadaşlarımızın üzüntüleri de son bulacak" dedi.



HÖ(AY/COŞ)