Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl ile Yönetim Kurulu üyesi Nusreddin Gürsoy, geçen hafta etkili olan şiddetli yağmur ve dolu nedeniyle meydana gelen zararı yerinde görmek üzere Menemen Ovası’na gitti. Mevsimsel olarak beklenmeyen yağışların ovaya düşmesi ve kısa süreli dolu yağışının Menemenli çiftçileri büyük zarara uğrattığını anlatan Karagöl, hasar tespit çalışmaların devam ettiğini söyledi. Karagöl, "Domates, kavun ve özellikle pamuk tarlaları bu yağışlardan çok büyük zarar gördü. Şu anda Menemenli çiftçilerimiz bir telaş halinde. Kim ne kadar zarar gördü tespit etmeye çalışıyor. Tarlalara dolan suların tahliyesine uğraşılıyor" diye konuştu.

"PAMUK ÜRETİMİ DÜŞECEK"

Geçen yıl pamuk fiyatlarının düşük olması nedeniyle bu yıl pamuk ekenlerin sayısında yüzde 20’lik azalma olduğunu ifade eden Karagöl, şöyle devam etti:

"Tahminimize göre, ekili dikili alanın en az yüzde 30’unu bu yağışlarla kaybettik. Geçen sene 50 bin ton olan pamuk üretimimizin bu yıl ancak yarısına ulaşacağımızı üzülerek söylüyorum. Nazlı ve emek isteyen bir bitki olan pamuk şu sıralar sadece sıcağa ihtiyaç duyuyor. Fakat havanın geçen senelere göre daha yağışlı geçmesi çiftçileri çok zor durumda bıraktı. Türkiye’nin en kaliteli pamuğunun yetiştiği yerlerden Menemen Ovası’nda durumun böyle olması giyim sanayisini de olumsuz etkileyecek."

"HER ŞEY GÜZEL BAŞLAMIŞTI"

Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, Menemen'de kış mevsimi ardından hazırlıklara başladıklarını, ilk domates ve kavunu üretmek istediklerini, bu nedenle erken ekim yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Fakat olumsuz hava şartları neticesinde gelinen durumda Menemen çiftçisi çok mağdur oldu. Ayrıca bu yağışlar sonrasında sağlam kalan bitkileri de hastalıklardan korumamız gerekecek. Biz her zaman çiftçimizin yanında olacağız ve elimizden gelen desteği kendilerine sağlayacağız."



HY(AÖ/İD)