THY Genel Müdürü Temel Kotil, Atatürk Havalimanı'nda görevli muhabirlere verdiği iftar yemeği öncesi yaptığı sohbet toplantısında, 3'üncü havalimanıyla ilgili çeşitli sorular üzerine şunları söyledi:


"Bizim için fokus noktası. 150 milyonluk havalimanı olacak. Türkiye’deki herhangi bir havalimanının yarısı biz oluruz. Burada yüzde yetmişiz, ama mutlu değiliz yüzde 50'si olsaydık mutlu olurduk. Küçülmek istemeyiz hiçbir zaman. Dolayısıyla buranın büyümesi gerekiyor. Burası iki kat büyük olsaydı daha mutlu olurduk. 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı yapılıyor, yarısı biz olmak zorundayız. Dolayısıyla yarı olduğu zaman ihtiyaçlarınız da vardır. Sayın bakanımızın sahasına girdiği için ben burada durayım sayın bakanımız açıklar. Şu anda biz her yıl büyüyerek geliyoruz. 10 milyon yolcu 38 milyon oldu. Bunun durması potansiyelden kaynaklanmaz. THY’nin yavaşlaması talep arzından kaynaklanmaz. Burası bir aktarma noktası. Dışarıdaki talepten eksilme olmaz ama Türkiye’deki alt yapı ve havayollarının yaklaşımı yolcuyu sevip sevmedikleri çok fark oluşturur.

Üçüncü havalimanı Türkiye’de herkesi mutlu edecektir. Şu an ki en büyük havalimanı Atlanta, ondan sonra Pekin 200 milyon, Franfurt 90 milyon ve pisti yeni yapıldı. 60 milyon Paris. 150 milyon çok iyi bir rakam.”

THY Genel Müdürü Kotil, üçüncü havalimanı yapıldıktan sonra Atatürk Havalimanı’nın ne olacağı, butik bir havalimanına dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda sorulan bir soruya ise, Atatürk Havalimanı ile ilgili yorum yapmak istemediğini söyledi.

BAŞARI SEVGİ ÜZERİNE KURULDU

THY’nin transfer yolcusunun yüzde 47 büyüdüğünü ve bunun çok güzel bir olay olduğunu söyleyen Temel Kotil, yakalanan başarının sırrının sevgi üzerine kurulduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Eğer hükümetin politikaları, şirketin politikaları, ülkenin politikaları, aynı yöne gidiyorsa bu başarıdır. Havacılık Birliği'ne bir rapor yazdık. Orada başarıyı anlattık. Özü bu. Aynı olimpiyatta olduğu gibi. Eğer bütün bu sonuçları etkileyenler, vizyon olarak beklenti olarak aynı şeyi bekliyorsa, aslında birbirlerine pozitif destek veriyorlar. Doğal olarak birbirini besliyor ve destekliyorlar. Mesela bir örnek verirsek Rusya’da vizenin kalkması. Türkiye –Rus pazarını şu an patlattı. Biz Moskova’ya günde bir sefer yapardık şimdi günde 6 sefer yapıyoruz. İlave olarak 7 noktaya uçuyoruz ve 8'inciyi bekliyoruz. 'Küçük yerler, başarılı olmaz' diyorlardı ama başarılı oldu. Türk hava Yolları bir başarı sağlıyor ve Türk halkı bunu alkışlıyor. Yapılan yanlışlara bir daha bakıyoruz bir daha bakıyoruz toparlıyoruz onları. Bu neden biliyor musunuz? Hepsi sevgi üzerine kuruluyor. İnsan ilişkileri, şirket ilişkileri, hükümet ilişkileri sevgi üzerine kuruluyor. Yanlış yaparsak düzeltiriz, kötü yaparsak iyi yaparız mantığı ile gidiyor. İstanbul’dan Avrupa’ya 84 noktadayız. İnşallah yakında yüzü bulur.”

SU DURMADAN AKIYOR

THY Genel Müdür Kotil, Türkiye’nin konumu nedeniyle havacılıkta suyun durmadan aktığını belirterek, “Burada bu su durmadan akıyor. Her yıl 14 milyar dolar buradan akıyor. Öbür taraftan Avrupa’dan Asya’ya 36 milyar akıyor. Bütün dünya havacılığı 500 milyar dolar. Sonuçta kaynak çok derin. Biz de sürekli oradan gidip su alıyoruz. Avrupa’da yolcu sayısında açık ara ve British’i geçtik. Biz gaz kesmiyoruz. Şimdi bir Almanlar var. Bir Fransızlar, bir de Türkler var.

Dünyada koltuk kilometre olarak 14'ünçüyüz. 4 tane ABD şirketi ve 2 tane de Çin şirketi var. Uçulan nokta sayısı bakımından 7'inciyiz. 200'üncü noktamızı dün açacaktık ama onayını alamadık. 200'üncü noktamız Cibuti olacak “ dedi.

MESSİ

Temel Kotil ünlü futbolcu Messi ile sporsorluk konusunda görüşmelerin devam ettiğini ancak şu anda kesinleşmiş bir durum olmadığını belirterek, “Bizim bu konuda çalışmamız var. Ekibimiz çok iyi çalışıyor. Onlar işlerini bitirdikten sonra lasmanını yapıyoruz. Çalışmalar bitsin açıklama yapılır“ dedi.

Kotil, Suriye pazarından insanlık adına çok kaybettiklerini belirtti ve “Çıktık oradan. İnşallah düzelir. Libya’dan da çıkmıştık şimdi düzeldi ve üç kat arttı. Kahire çok güzel oldu. Sefer sayıları arttı. Her gecenin bir gündüzü vardır. Biz de Suriye’nin gündüzü için dua ediyoruz “ diye konuştu.

FK (MK)