Nilüfer İlçesi sınırlarında bulunan ve 1998 yılında Ramsar Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan ve halen dünyada sadece 38 gölün sahip olduğu 'Yaşayan göl' unvanına sahip Uluabat Gölü çevresinde bulunan Gölyazı Mahallesi'nde bulunan ve geçimini balıkcılıkla sağlayan aileler zor durumda kaldı. Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün, gölde bulunan Turna ve Yerli Sazan ile birlikte avlanan İsrail Sazanı'na geçen yıl koyduğu kota ve Ortadoğu'daki savaş, bu balıkların ihracatını olumsuz etkiledi. Uluabat Gölü'nde en fazla avlanan balıkların başında gelen İsrail sazanının ihraç edilememesi, balıkçıların da tepkisine neden oldu. İsrail sazanının 1 yıllık ihracat serüvenin bitmek üzere olduğunu söyleyen Gölyazı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Sabri Kayalar, şunları söyledi:

"Uluabat Gölü çok özel bir yer. Burada 100 yıllardır balıkcılık yapılıyor. Göl çevresinde yaşayan ailelerin en büyük geçim kaynağı balıkcılıktır. Bölgede kadınlar dahi teknelerle avlanmaya çıkıyor. Gölde en fazla üreyen balık, yılda 3 kez yumurta bırakan İsrail sazanıdır. Bu balığı iç piyada tüketemiyoruz. Talep görmüyor. 2011'de Körfez ülkelerine balık ihracatı yapan firma ile anlaştık. Fakat İsrail sazanına da 430 ton ihracat kotası getirildi. 475 ton ihraç ederek kotayı aştık. Bu nedenle İl Müdürlüğü tarafından kira sözleşmemize yıllık 11 bin lira ceza eklendi ve 2012 yılında da ihracatımız engellendi. Bu sıkıntılar nedeniyle kooperatif iflasın eşiğine geldi. Yaptığımız görüşmeler sonucu 430 ton olan kotayı 560 tona çıkartmayı başardık ama cezalardan kurtulamadık."

Kooperatif Başkanı Sabri Kayalar, Ortadoğu'da devam eden gerginlik ve iç savaşın kilosunu 1 TL 25 kuruşa sattıkları balık ihracatını olumsuz yönde etkilediğini ekledi.



SÇ(FK/İD)