Körfez İlçes'nde Barbaros Mahallesi içinde kalmasına rağmen, ilk kurulduğunda bu adla adlandırıldığı için hala 'Samsun Mahallesi' olarak bilinen yaklaşık 300 bina, Tüpraş'ın tanklarının yanıbaşında yeralıyor. Hemen yanında bazı LPG dolum ve depolama tesisleri de bulunan Samsun Mahallesi sakinleri, 17 Ağustos 1999 Depremi'nde Tüpras yangını, 22 Temmuz 2002'de Akcagaz'daki patlama ve yangında büyük tehlike yaşadı. Zaman zaman bu bölgede meydana gelen irili ufaklı patlama ve yangınların yanı sıra, gaz kaçaklarından da geceleri korkuyla yataklarından fırlayan mahalle sakinleri, yıllar süren görüşmeler sonunda buradaki evleri tahliye etmeyi kabul etti.

Körfez Beledıye Baskanı AK Partıili Yunus Pehlivan, aralarında 3-4 katlı olanların da bulunduğu konutların tahliye edilmesi için uzun süredir görüşmeler yapıldığını hatırlattı. Burada yaşayanların her zaman risk altında olduğunu da belirten Pehlivan, burada 300 civarında bina olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Özellikle 1999 Marmara Depreminin ardından bölgede Akçağaz yangını diye bilinen korkutucu yangından sonra mahalle halkı inanılmaz şekilde tedirgin. Geceleri çoğu uykusuz geçiriyorlar. Burayla ilgili yaklaşık 3 yıldır süren çalışmamız var. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile yürütülen bir çalışma ile bütün altyapıyı hazırladık ve tüm hazırlıklarımızı tamamladık.  En son geçen hafta TOKİ'ye bağlı Emlak Konut Yatırım yöneticileriyle birlikte Körfez Belediyesi'nde bir toplantı düzenledik. Şimdi süratle buradaki insanlarımızla oturup nereye taşınacakları konusunda görüşme yapacağız. Otoban üzerinde Yeniket bölgesinde TOKİ'nin boş arazileri var.  İsteyen para ile ilgili çözüm isteniyorsa o temin edilecek. Yaz aylarına kadar kesin bir sonuca varmış olacağız. Bölgeyi tahliyeye başlayacağız."

Belediye Başkanı Yunus Pehlivan, ev isteyenlere daha modern evler yapılacağını, kimsenin mağdur edilmeyeceğini de belirterek, "Ben evime karşılık ev istemiyorum, para istiyorum çözümü de burda görüyorum diyenlere de açık kapı bırakıyoruz ve onlarla da o şekilde anlaşılacak. Boş parsellerle ilgili yine aynı teklif götürülecek. Para isteyene para daire isteyene daire denilerek çözeceğiz. Buranın yaklaşık maliyeti 40-50 Milyon TL arasında buluyor" dedi.

Samsun Mahallesi'nde vatandaşlarla da konuşan, onlaarın sorunlarını dinleyen Yunus Pehlivan, bu binaların tahliyesi ile birlikte D-100 Karayolu'na kadar geniş bir alan oluşacağını, buraya kesinlikle konut da yapılmayacağını söyledi. Başkan Pehlivan çalışmaları yaz sonuna kadar tamamlamak istediklerini de sözlerine ekledi.



MB(MB/AAA)