Cumhuriyet Savcısı Ahmet Şinasi Aygün'ün hazırladığı iddianamede, Türkiye Gençlik Birliği Bornova Şubesi’nin '19 Mayıs Gençlik Buluşması' etkinliğinde çevre illerden de gelenlerin oluşturduğu grubun Bornova Belkahve’de buluşup Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdüklerini burada bildiri okuyup Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ve dönemin YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın maketlerini denize attığını belirtti. İddianamede sanıkların, "Onları, 1919'larda düşmanı denize döktüğümüz yerden, İzmir Cumhuriyet Meydanı'ndan uyarıyoruz. bugün kuklalarınızı denize döküyoruz. Kötü emellerinizden vazgeçmezseniz, yarın Akdeniz'e dökülen bedenleriniz olacaktır” diyerek haraket ve tehtid suçunu işledikleri bu nedenle 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi.

İzmir 18'inci Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Ulaş Yıldır ile avukatı Erdoğan Özer katılırken Genel Sekreter Yener Güneş gelmedi. Ulaş Yıldır savunmasında, şöyle oeoi:

"Arkadaşım Yener, hepimiz adına yazılı bir metin okudu ancak, bu metni kimin hazırladığını bilmiyorum. Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın o tarihteki YÖK Başkanı'nın İstanbul Cumhuriyet Savcısı'nın ve Fethullah Gülen'in kim tarafından hazırlandığını bilmediğim maketleri denize atıldı. Ben kimin maketini denize attığımı hatırlamıyorum. Sadece bir maket attığımı hatırlıyorum. Amacımız haraket değil düşünce özgürlüğü kapsamında düşüncelerimizi açıkladıktan sonra bu fikirlerimizi maketleri denize atarak eyleme dönüştürmekti."

Duruşmada olay sırasında görevli emniyet müdür yardımcıları ve polis de dinlendi. Duruşma sonunda hakim sanıkların avukatı Erdoğan Özer'e, mahkeme dosyası içinde bulunan olay anındaki görüntüleri içeren CD’den bir kopyanın verilmesine ve dosyadaki eksiklerin giderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.



BK(İÖ/İD)