Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak amacıyla İzmir’e gelen Güney Kore Tarım Bakanı Suh Kyu Yong, Tire’de, Korelilere ait KT&G sigara fabrikasında incelemelerde bulundu. Fabrika Genel Müdürü Mindin Choi tarafından karşılanan Güney Koreli bakan, üretim bandını gezdi. Fabrikanın kapasitesini, yarattığı istihdamı ve ihracat rakamlarını öğrenen Yong’a daha sonra Kore mutfağının yemeklerinden ikram edildi.

Ardından, Tireli üretici Erdoğan Bartın’a ait zeytin bahçesine giderek, zeytin ve zeytinyağı üretimi hakkında bilgi alan Güney Kore Tarım Bakanı Suh Kyu Yong, Güney Kore’nin iyi bir zeytinyağı tüketicisi olduğunu söyledi. Ülkesindeki iklim koşulları nedeniyle zeytin ağacı yetişmediğini anlatan Bakan Yong, “Güney Kore halkı mutfağında daha çok zeytinyağını tercih ediyor. Gördüğüm ağaçların 60-70 yaşlarında olduğunu öğrendim. Üreticilerin kazançlarını merak ettim. Türkiye ile serbest ticaret anlaşması olmadığı için zeytinyağını daha çok, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi AB ülkelerinden daha ucuza ithal ediyoruz. Sanıyorum, kısa zamanda Türkiye ve Güney Kore arasında bu konuda önemli gelişmeler yaşanacak. Türkiye’den de önemli miktarda zeytin ve zeytinyağı ithal edeceğiz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal da, Güney Koreli bakana İzmir’in tarımsal potansiyeli ve tarımsal ihracat kalemleri hakkında bilgi verdi.

KORE GAZİSİNİ GÖRÜNCE

Bakan Yong, zeytin bahçesinde dolaşırken, bahçe sahibi Erdoğan Bartın’ın konuğu olan ve Kore gazisi olduğunu öğrendiği 80 yaşındaki Mustafa Tamer’i görünce protokol kurallarını bir yana bıraktı ve bir anda gazinin boynuna sarıldı. Gazi Mustafa Tamer ile tercümanı aracılığıyla sohbet eden Koreli bakan, gazinin şeref madalyasını ise dikkatle inceledi. 1952’de Kore’de uçaksavar bataryasında görev yaptığını anlatan Mustafa Tamer, 60 yıl aradan sonra gözyaşları içinde tekrar o günleri yaşadı. Güney Kore ile Türkiye’nin ebedi dost olduğunu söyleyen Tamer, “Bu günde aynı şartlar oluşsa hiç düşünmeden tekrar giderim” dedi. Bu sözler üzerine duygulanan Bakan Suh Kyu Yong, ülkesinin bağımsızlığına katkıda bulunduğu için Gazi Tamer’e sarılarak, teşekkür etti.



KK(İÖ/AAA)