CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yanında Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve diğer partililerle birlikte, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde çöken köprüde incelemelerde bulundu. Yan taraftaki yeni köprüye çıkıp, çöken eski köprüye bakan Kılıçdaroğlu, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kılıçdaroğlu, daha sonra gazetecilere açıklamada bulundu. Filyos Vadisi Projesi'nin yeniden ele alınıp, Filyos Çayı'nın ıslah edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Yıllardır söyleniyor bu. Yatırım miktarının 111 milyon lira olduğu ifade ediliyor. Ama 5 milyon liralık bir ödenek ayrılmış. Bu ödenekle bu nehrin ıslah edilmesi mümkün değil. Filyos Projesi çerçevesinde buranın ele alınıp yeniden dizayn edilmesi lazım. Yeterli kaynak ayrılması lazım. Umarım bu ders olur ve gereği yapılmış olur. Ölen yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz."

"BU OLAYDA İKTİDARI ELEŞTİRMEK İSTEMİYORUM"

Bir gazetecinin sorusu üzerine, köprünün yıkılmasıyla ilgili ihmal iddialarının kendisine de geldiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Ama ben bu olayda doğrudan siyasal iktidarı eleştirmek ya da 'Onlar görevini yapmadı' gibi bir duyguya kapılmak istemiyorum. Böyle bir eleştiri getirmek istemiyorum. Taşkınlar hemen hemen her yıl oluyor. Bu sefer bir felaketle sonuçlandı" dedi.

Ayrılan 5 milyon liralık kaynakla bu nehri ıslah etmenin mümkün olmadığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Yurttaşlarımızın hayatı söz konusu. Onlar yaşamlarını yitirdiler. İnşallah ders olur ve yeterli kaynak ayrılmış olur" diye konuştu.

"UMUYORUZ BU BİZE DERS OLUR"

İlçede yaşayan bir gazetecinin yıkılan köprünün ayaklarıyla ilgili eleştirilerini dile getirdiğini bildiklerini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Sonuçta o gazeteci arkadaşımız burada yaşıyor ve gerçekleri görüyor. Ama bu gerçekler maalesef Ankara'ya bizim arzu ettiğimiz oranda yansımadığı için gerekli önlemler alınmıyor. Bizim ülkemizin bir özelliği var. Bir yerde risk varsa, riskin olmasını bekliyoruz, insanlar hayatını kaybediyor. Ondan sonra önlem alıyoruz. Uygar ülkeler ise risk olmadan önlem alırlar ve insan yaşamını güvence altına alırlar. Böyle bir paradoks var uygar ülkelerle aramızda. Buradaki tablo da bunun benzeri. Bu nehrin ıslah edilmesi gerektiğini defalarca yıllarca pek çok kişi dile getirdi. Ama önlem alınmadı. Köprü yıkıldı. Yurttaşlarımız yaşamlarını yitirdi. Umuyoruz bu bize bir ders olur. Son bir ders olur. Bir daha risk oluştuğu zaman önceden önlemini almış, insanların yaşamını tehlikeye atmamış bir konumda olmuş oluruz."

KAYIP YAKINLARI SARILARAK AĞLADI

Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra köprünün çevresinde bekleyen kayıp yakınlarına geçmiş olsun dileğinde bulundu. Bu sırada gazetecilerin de görüntü almak istemesi üzerine izdiham yaşandı. Bazı kayıp yakınları, Kılıçdaroğlu'na sarılarak gözyaşı döktü. Kılıçdaroğlu, daha sonra bugün cesedi bulunan Meryem Başören'in ailesini ziyaret için Yolgeçen Köyü'ne hareket etti.