Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, köprünün çökmesiyle birlikte 2 aracın Filyos Çayı'na düştüğünü, otomobilin içindeki 2 kişiyle kurtulduğunu söyledi. Kayıp 15 kişiden 1'inin cesedine bugün ulaşıldığını kaydeden Ayyıldız, "Arama ve kurtarma çalışmaları, devletimizin tüm imkanlarıyla 24 saat esasına göre devam ediyor. 100'ün üzerindeki ekiple aramalar sürüyor" dedi.

Filyos Çayı'ndan saniyede 750 metreküp su aktığını, Bolu, Karabük ve Ilgaz'daki dere ve çayların sularının üçte birinin buradan aktığını belirten Vali Ayyıldız, şunları söyledi:

"Bir anda ısınma gerçekleştiği için su yüksekliği de su akışı da fazla oldu. Bu, çalışmalarda bize güçlük yarattığı gibi, yapacağımız, alacağımız tedbirler konusunda daha dikkatli olmamız gerektiğini gösterdi. Buna rağmen biz bazı riskleri alarak bu çalışmaları yaptık. Neticede bir kişinin cesedine ulaşıldı. Diğerlerine de kısa zamanda ulaşacağımızı düşünüyorum."

"EKİPLERİMİZ RİSK ALIYOR"

Yıkılan köprüden Filyos Çayı'na düşen minibüste 10 kişi olduğunu tahmin ettiklerini, ancak diğer kayıp 5 kişinin de minibüse binme ihtimalinin söz konusu olduğunu belirten Vali Ayyıldız, şöyle devam etti:

"Bu vatandaşlarımız çöken blokların altında kalsa, parçalarına mutlaka ulaşılırdı. Görgü tanıkları da ifadelerinde minibüsün sürüklendiğini söylüyor. Dolayısıyla arazide arama yapılıyor. Ekiplerimiz risk alarak aramaları sürdürüyor. Beton blokların kaldırılmasıyla ilgili de dolgu çalışması yapılıyor. 150-200 tonluk bloklardan bahsediyoruz. Bununla ilgili çalışmanın yarın akşam sonuçlanacağını düşünüyoruz."

"KÖPRÜ 1 SENE ÖNCE BELEDİYEYE DEVREDİLMİŞ"

Köprüdeki ihmal iddialarına da cevap veren Vali Ayyıldız, "Köprümüz 30-40 sene önce yapılan bir köprü. Yanına ikizi sayılabilecek yeni bir köprü yapılmış. Eski köprümüz 1 sene önce belediyeye devredilmiş" dedi. Filyos Çayı'ndan saniyede 750 metreküp su aktığını belirten Vali Erol Ayyıldız, "Mutlaka köprüde bir eskime söz konusudur. Ama ihmal konusunda adli ve idari tahkikat yapılarak sorumluları bulmaya çalışırız. Ama esas hadise, kaybolan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşarak ailelerini teskin etme durumundayız. Ondan sonra eğer varsa ihmal iddiaları araştırılır. Ama çok ağır bir kıştan geçtik. Bölgede bu sıcaklığa rağmen tepelerde hala 1-1.5 metre yüksekliğinde kar var. Dolayısıyla o iddialara da bakılır. Ama öncelikle çalışmalar bu vatandaşlara ulaşmayla ilgili" dedi.

Vali Ayyıldız, köprünün bakımlarının da zaman zaman yapıldığını belirterek, "Normal bir hadise olmayınca bunun sorumlularının tespiti için uzman kişilerin raporları beklenmeli. Bunun için de hem idari hem de adli soruşturmamız başlatıldı" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı seyahate çıkmadan önce geçmiş olsun dileklerini halka iletmesini kendisinden istediğini belirten Vali Erol Ayyıldız, "Başbakanımızın, yıkılan köprünün yerine acilen yeni bir köprünün yapılması yönünde bize talimatı var. Biz de o konuda harekete geçiyoruz" dedi.