Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Çavaş, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde çöken köprünün ayaklarına, alttaki Filyos Çayı'nın getirdiği büyük kayaların çarparak hasar verdiğini, çökmede bunun da etkili olduğunu söyledi. Çavaş, çöken köprünün yanında bulunan ve 2 yıl önce yaptırılan köprünün ayaklarının da güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Ankara Çankaya Belediyesi'nin görevlendirmesi üzerine çöken köprüde ve yanındaki yeni köprüde dün inceleme yapan Jeofizik Servisi İleri Teknolojileri Şirketi'nden jeofizik yüksek mühendisi Hakan Çavaş, çöken köprünün ayaklarında biriken kaya parçalarına dikkat çekti. Kayaların, Filyos Çayı'ndaki akıntıyla birlikte gelip köprünün ayaklarına çarptığını ve hasar verdiğini belirten Çavaş, şöyle dedi:

'KAYALAR BİRER BOMBA'

"Kayalar buraya getirilip de konulmuş malzeme değil. Bunlar dere yatağı ile buraya gelen malzemeler. Bu çöken köprünün ayağında ahşap kazıklar var. 50 yıllık köprü. Yani bu teknolojide hem çürümeyi göze al, hem suyun etkisini göze al, bu kayalar da buna vuruyor. Zaten miadını doldurmuş bir köprü. Bu tip köprülerin bu civarda tespit edilip envanterini çıkarmak gerekiyor. Bu kayalar birer bomba. Köprünün yıkılan ayağı da bu şekilde darbeli. 'Bu darbelere bağlı bir yıkılma var' demiyorum. Ama köprüdeki oynamalarda, kırılma noktalarına bir tetikleme yaptığında kopma gerçekleşiyor. Çünkü 50 yıl boyunca vuruyor bu kayalar ayaklara. Ayrıca çöken köprünün ahşap kazıkları suyun üstünde. Toprağın içinde olması gereken mühendislik yapısı ortada. Anlaşılır gibi değil."

'DOLGU ÇALIŞMASI, YENİ KÖPRÜNÜN AYAKLARINA YÜK BİNDİRDİ'

Yeni köprünün ayaklarının sediman ve alüvyon kalınlığının 115 metre olduğunu vurgulayan Çavaş, çöken eski köprünün kaldırılması, yeni köprünün ayaklarının da güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Beton blokların kaldırılması için yapılan dolgu çalışmasının suyun yönünü değiştirdiğini, bunun da yeni köprünün ayaklarına beklenmeyen bir yük bindirdiğini ifade eden Çavaş, şöyle devam etti:

"Siz bu dolgu çalışmasıyla 8-9 ayağa gelen suyu, 3 ayağa bindirdiniz şu anda. Burada ciddi bir yük var. Bu yükü dağıtmak gerekiyor. Ayrıca çöken köprünün ayakları, yeni köprünün ayakları için aynı zamanda bir dalgakıran görevi görüyordu. Şimdi bu ortadan kalktı. Köprünün her ayağı için dalgakıran yapılması gerekiyor. Bu köprünün ayaklarının mutlaka korunması, güçlendirilmesi gerekiyor. Ya dolgu çalışmasının orijinal konumuna getirilmesi ya da temizlenerek doldurulması düşünülüyorsa, bu ayakların o hesaplara göre tekrar dizayn edilmesi gerekiyor. Burada yeniden bir köprü hesaplaması yapılması lazım."

'UZUN VADEDE TEHLİKE VAR'

Yeni köprünün ayaklarında şu anda bir hasar söz konusu olmadığını, hayati bir tehlike olmadığını belirten Çavaş, uzun vadede köprünün tehlikede olduğunu söyledi. Çavaş, "Köprü, bu duruma göre tasarlanmadı. Önünde başka bir köprü vardı, ona göre tasarlandı. Uzun vadede üzerine binen yükler, değişen bu durum ayakları olumsuz etkiler. Siz alüvyon bir seviyede ve yüksek su debisine maruz kalan yapıya önlem almazsanız, aynı bir önceki köprüdeki gibi aslında toprakta olması gereken kazıkları suyun üstünde görmeye başlarsınız. Üstünden geçtiğinizde de bugünkü durum yaşanabilir" diye konuştu.



EE,GG(EE/AAA)