Çaycuma Belediye Başkanı Ak Parti'li Mithat Gülşen dün 255 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü’nün, 1951 yılında yapılan bölümünde 42 metresinin yıkıldığını ve bir minibüs ile otomobilin Filyos Çayı'na düştüğünü öğrenince hemen olay yerine geldi. Minibüste babası Cemal ve yeğeni Aziz Gülşen'in de aralarında bulunduğu yolcularla sürücü ve köprü üzerinde yürüyen toplam 15 kişinin kaybolduğu olay karşısında şoke olan Başkan Gülşen, şunları söyledi:

"Köprü 1951 yılında yapıldı. Birkaç gün önce arkadaşlara, 'Köprüyü boyayalım' demiştim. Çizgileri yapılacaktı. Siparişleri verildi. Ama her an her dakika "Burası göçebilir' diye aklıma da geldi. Çünkü çayda sel vardı. İstanbul'da Boğaz Köprüsü'nden geçerken, burası göçse ne olur diye düşünürdük. Ama burası çöktü. Düşüncemiz gerçek oldu. Olan babama oldu, bize oldu. Takdiri ilahi."

CHP MİLLETVEKİLİNE GÖRE, FACİA GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Çaycuma Köprüsü'ndeki facianın göz göre göre geldiğini söyledi. Köprünün yıkılan bölümünün 1951 yılında inşa edildiğini, eskidiği için yanına iki yıl önce yenisinin yapıldığını belirten Köktürk, şunları söyledi:

"Yıkılan köprü, daha önce gidiş ve geliş olarak kullanılıyordu. Ancak bu köprünün ayaklarındaki aşınmanın farkına varılmasıyla birlikte yanına yeni bir köprü yapıldı. Yeni köprü yapıldıktan sonra eski köprünün üzerine asfalt döküldü, demir korkuluklar yapılarak yaya ve araç ulaşımına devam etti. Yani baştan kaygı yaratan bu sıkıntı, daha sonra bir şekilde göz ardı edilmiş oldu. Yani ayaklar güçlendirilmeden, köprüye gereken onarım yapılmadan faaliyetine olanak tanınmış oldu."

Kendisi de Çaycumalı olan Milletvekili Köktürk, köprünün altından geçen Filyos Çayı'ndaki akıntının da çok yoğun olduğunu belirtti. Köktürk, "Çok deli akan, geniş yatağı olan bir çay. Karın eridiği yılın bu dönemlerinde sürekli sorun yaratıyor. Bu Filyos Çayı'nı da kapsayan Filyos Vadi Projesi var. Ancak bu proje yıllardır konuşulmasına rağmen gerçekleştirilemedi ve Filyos Çayı'nın kontrolsüz akışı önlenemedi. Bu akıntı da köprünün ayaklarında ciddi hasarlara neden oluyor" diye konuştu. Ali İhsan Köktürk, köprüdeki asfaltlama çalışmalarının belediye ve karayolları işbirliği ile yapıldığını belirterek şunları söyledi:

"Köprü yapılırken de belediye ve karayolları birlikte çalıştı. Burada bilinen fakat bugüne kadar tekrar edilmesine rağmen ihmal edilen bir durumun gerçekleşmesi söz konusu. Yaşamını yitirenlerin pek çoğunu yakından tanıyorum. 'Kaza geliyorum' demez ama burada kaza göz göre göre geldi."

İlçede oturan emekli öğretmen Mevlüt Kırnapçı da köprüdeki tehlikeye kısa süre önce yerel haber sitesinde yer verdiğini söyledi. Kırnapçı, "Köprüde yaptığım gezide köprünün yanında çayda bulunan taş seddenin orta bölümünün yıkıldığını gördüm. Su kuvvetli bir şekilde akıyordu. Ben de haber sitemde köprüdeki bu tehlikeye dikkat çektim. Ancak bir önlem alınmadı" dedi.

KURTULAN RESTORANCI YAŞADIĞI DEHŞETİ ANLATTI

Çaycuma Köprüsü'nün dün çökmesi sonucu Filyos Çayı'na düşen otomobilden sağ kurtulan Seyfi Baysal, dehşet saatlerini anlattı. Otelde restoran işletmeciliği yapan Baysal, otomobilde iki kişi olduklarını, köprü üzerindeyken çatırtı duyduklarını, ancak geri dönemediklerini belirterek, "Gaza basıp hızla geçmeye çalıştık ama biz geçemeden köprü ikiye ayrıldı. Önümüzde bir otomobil arkamızda bir minibüs vardı. Önümüzdekiler köprü yıkılmadan geçti. Otomobilimiz suya düştü, bir de minibüs bizimle sulara gömüldü. Su derin ve hızlı akıyordu, sürüklenmeye başladık. Yaklaşık 15 dakika sürüklendik, camları açarak birbirimize yardım edip kıyıya çıktık. Bugün hayatta olmamız mucize" dedi.

KÖPRÜNÜN TARİHÇESİ

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde, köprünün olmadığı dönemlerde Filyos Çayı üzerinden kayıklarla geçilirdi. İlk köprü 1929 yılında tahtadan yapıldı. Uzunluğu 564 metre inşa edilen bu köprü her yıl yükselen sularla birlikte yıkıldı ve çoğunlukla da 'imece' yöntemiyle onarıldı. 1934 yılı mayıs ayındaki şiddetli yağmurlarla yükselen sularla birlikte İstasyon Mahallesi tarafındaki bölümü yıkılınca onarım sırasında köprünün uzunluğu 600 metreye çıkarıldı. Beton köprü yapılması için 1936 yılında proje hazırlandı. Buna göre köprü 600 metre değil, 290 metre uzunlukta olacaktı ve maliyeti 500 liraydı. Bunun hazırlıkları 1948 yılına kadar sürdü. Aynı yıl 1 milyon 112 bin 125 lira 80 kuruş keşif bedeliyle ihaleye çıkarıldı. Köprü inşası 3 yılda tamamlandı ve 1951’de hizmete açıldı.

YANINA YENİSİ YAPILDI

Yıllarca gidiş geliş birer şeritli kullanılan Çaycuma Köprüsü yıprandığı için bitişiğine birkaç yıl önce yenisi yapıldı. Yeni köprü hizmete girince eski köprünün de devre dışı bırakılmayıp güçlendirme yapılmadan kullanılmasına devam edildi. Yeni köprüden çift şerit Çaycuma'ya gidiş, eski köprüdeki çift şerit Çaycuma'dan çıkış olarak kullanılmaya devam etti.

KÖPRÜNÜN AYAKLARINI KORUMAK İÇİN İHALE

Belediye'nin internet sitesinde ise Çaycuma Köprüsü'yle ilgili yapılanlar ve hazırlanan projelerle ilgili haberler yer aldı. Bu haberler şöyle:

Çaycuma Belediyesi ile Karayolları 15'inci Bölge Müdürlüğü'nün, köprünün ayaklarının hızlı akan sudan zarar görmemesi için ortak çalışma yapıldı. Varılan anlaşmayla 2009 yılında Karayolları 15'inci Bölge Müdürlüğü'nce, Çaycuma Köprüsü'nün bulunduğu alanda, suyun hızını kesmek için kaya parçalarından oluşan sedde inşası için ihale yapıldı.

Bununla ilgili Belediye Başkanı Mithat Gülşen, "Çaycuma Köprüsü’nün ayaklarının hızlı akan sudan zarar görmemesi için kaya parçaları konularak yapılan sedde çalışmaları bizleri memnun ediyor. Bu yoğun çalışmalarından dolayı Karayolları 15'inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve çalışanlarına şahsım ve halkım adına teşekkür ediyorum" dedi.

Filyos Çayı'nda taşkınların önlenmesi için girişimlerinin olumlu sonuçlandığını belirten Başkan Gülşen, Çaycuma Köprüsü'nden her iki yakada olmak üzere 6'şar kilometreden toplam 16 kilometre set içine alınması için proje hazırlandığını ihalenin 2012 yılında yapılacağın söyledi. Başkan Gülşen, "İlgili proje ihalesi DSİ Bölge Müdürlüğü'nce yapıldı. İhaleyi alan firma ve DSİ yetkilileri ilçemize gelerek incelemelerde bulundu" dedi.

DS(EE/ESM)