Erzincan'dan helikopterle Kop Dağı'ndaki Karayolları Bakımevi önündeki piste inen Bakan Binali Yıldırım’ı çevre illerin vali ve belediye başkanları karşıladı. Yaklaşık 100 metre uzaklıktaki Kop Şehitliğini vali ve belediye başkanları ile birlikte ziyaret eden Bakan Binali Yıldırım'ı Bayburt Kültür Müdürü Bahri Akbulut bilgilendirdi. Ardından Bayburt Yeni camii imam hatibi Abdullah Şahin Kuran-ı Kerim okudu, Bayburt Müftü Vekili Muhammet Kara ise dua ettirdi. Yapılan dua ardından konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Memleketimizi, milletimizi bağımsızlık mücadelesinde düşman ayağının değmemesi için canlarını gözlerini kırpmadan feda eden ecdadımıza, büyüklerimize Allahtan rahmet diliyorum. Başımız sağ olsun. Onlar bilsin ki bize bıraktıkları bu aziz vatan, onlardan emanet aldığımız bu mübarek yurdumuz ilelebet bağımsız olarak yaşamaya devam edecektir" dedi. Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"75 milyon milletimiz ülkemizin başına musallat olan bu şer odaklarının eninde sonunda üstesinden gelecek. Gözlerden akan yaşlar dinecek. Ülkenin birliği, beraberliği, kardeşliği sonsuza kadar devam edecek. Hayal peşinde olanlar çıkmaz bir sokakta olduklarını er ya da geç anlayacaklardır. Kop'ta 5 bin metrelik iki tünel yaparak Erzurum’a daha fazla yakınlaştırmamız özellikle tabiatın zor şartlarında bağımsızlık mücadelemizde 9 bin canı verdiğimiz bu topraklarda onların hatıraları için ufak bir hizmet olarak görüyoruz. Tüneller, yollar açıyoruz. Yolları bölüyoruz, milleti birleştiriyoruz. Dolayısıyla kuzeyli, güneyli kardeşliğimizi pekiştiriyoruz. Terörün kanlı icraatlarına, yüzüne rağmen, her türlü hain saldırılarına rağmen ülkemizin doğusuna, batısına ve güneyine havaalanı, yol gibi hizmetlerimiz hız kesmeden devam edecek. Herkes şunu iyi bilmelidir. Bu şer odakları ve onların destekçileri bu yolun Türkiye’nin çıkmaz bir yol olduğunu görecek. Bu büyük milletin büyük badirelerden Çanakkale, Malazgirt ve Sarıkamış’ta 7 cephede, 7 düveli nasıl püskürttüyse onlara ezdirmediyse bu gafiller bu ahmaklarda aynı akıbeti mutlaka görecektir. Acılar yaşıyoruz, belki yine yaşıyacağız. Ama şu bilinsin ki 75 milyon vatan evladı ülkenin bölünmesini, parçalanmasını zayıflatılmasını asla ve asla kabul etmeyecek. Bedeli terör dahi olsa hiçbir vatan evladı buna rıza göstermeyecek. Milletimizin sabır ve metanetini koruması, ayrılıkçıların terör şebekelerinin ekmeğine yağ sürecek. Her türlü aşırılıklardan uzak durmak bugünlerde çok önemli. Moral değerlerimizi yüksek tutmalı. Milletimizin her türlü belanın üstesinden gelmemize katkı sağlayacaktır."

BAKAN YILDIRIM, ALKIŞLAR ARASINDA TÖREN ALANINA GİRDİ

Şehitlikten ayrılan Bakan Binali Yıldırım ve beraberindekiler aşağı kop mevkiinde tünelin temel atma törenine katıldı. Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane’den temel atma törenine gelen yaklaşık 3 bin kişi Bakan Yıldırım’a sevgi gösterisinde bulundu. Tören alanına halkın alkışları ile giren Yıldırım, vatandaşlarla tokalaştı ve onların isteklerini dinledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kop Dağı tünellerinin Erzurum ile Bayburt arasını 1 saate düşüreceğini ve yaz- kış seyahat imkanı vereceğini belirterek şöyle dedi:

"Az önce Kop şehitliğine gittim. 1916’da bu topraklara düşman ayağının değmemesi için hayatını kaybeden 9 bin şehidimizin huzurunda bir kez daha söz verdik. Neydi o söz; Ey şehit oğlu şehit sen rahat uyu. Bu millet, 75 milyon vatan evladı, sizden aldığı bu ay yıldızlı bayrağı sonsuza kadar dalgalandırmaya devam edecektir. Ramazan, bayram demeden bebelerin, kadınları ve sivilleri katleden bu canilere ilelebet bunları bu ülke topraklarından yok etmeye bu millet muktedirdir. Bunu herkes bilmelidir. Kimse bu milletin sabrını sınamaya kalkmasın. Bu milletin sabrını gücünü sınamak isteyenler Çanakkalaleyi, Sakarya’yı, İzmir’i, Sarıkamışı’ı 7 cepheyi görsün. Bu toprakların bedelini bu millet çok ağır ödedi. Onun için milletin birliğini, beraberliğine, insanımızın huzuruna, barışına, mutluluğuna karşı gelenler her türlü hareketi hiç müsamaha göstermeden yok etmeye, hakim kılmaya ant ettik. Bu kararlığın içerisindeyiz. Çok değerli vatandaşlarımız, bakınız bu ülkenin insanları arasında ayrılık tohumları aşılayanlar bu milletin sabrını zorlayanlar şunu iyi bilsin ki biz galübeledan beri bin yıldan beri bu topraklarda birlik ve berabeklik için yemin ettik Türk'ü, Kürd'ü, Laz'ı, Çerkez'ii, Müslimi,  gayrı müslimü ile. Atalarımızın bize bıraktığı bu toprakları nesillerimize aynı güçlenen büyüyen Türkiye olarak taşımak 75 milyon vatan evladının ortak hayali ve hedefidir. Bunu duymayanlar varsa duysun. Hain terör örgütü de onun arkasındaki efendileri de bütün dünya duysun. Atalarımız Kop dağını geçilmez yaparken, düşmanı toprağa gömerken bu ülkenin bağımsızlığı için hayatlarını seve seve verdiler. Onlar dediler ki; Buraya bir düşmanın ayağını bastırmadık. Siz de artık 'Kop dağını Erzurum'la Bayburt'u yaklaştırın' dediler. Bugün her biri 5 bin olmak üzere 10 bin metrelik tüneli yapıyoruz. Bunun için yerin altında yüzlerce işçimiz çalışacak. Dile kolay. Kop Dağını bir ucundan bir ucuna geçerek iki ili birbiri ile buluşturacağız. Kop dağı tüneli bir hayal ve erişilmez bir proje idi. Gençler kop dağı için tiyatro bile yapmıştı. Ben de bundan çok etkilendim."

Bakan Yıldırım, yılda 100 kilometre tünel yaptıklarını, 'Dağları taşları dize getirdiklerini' belirtirken, bu yol için 300 milyon TL harcadıklarını, bunun kısalacak yoldaki yakıt ve zamandan tasarruflarla tüneli maliyetinin 3 yılda çıkacağını anlattı. Bakan Binali Yıldırım, tünel sayesinde olası bir kazada 1 kişinin hayatını kurtarabilmeleri halinde bunun para ile ölçülemeyeceğini kaydededek, "Bayburtlu artık 1 saatte denizi görecek. Bayburt, Bayburt olalı böyle bir hizmet görmedi. Bu ülkenin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan gece gündüz yolar da. Bize bir talimatı var; 'Vatandaşımzın ayağına taş değmesin. Çalışın, çabalayın, yok demeyin, kar demeyin hizmeti vatandaşın ayağına götürün. Bayburt ve Gümüşhane’ye bir güzelliğimiz daha var. Köse Salyazı Havaalanı'nı yapmaya karar verdik. Bunun çalışmalarını başlatıyoruz" diye konuştu.

Bakan Binali Yıldırım konuşmadan sonra sonra bölge illerden gelen vali, belediye başkanları ve milletvekilleri ile birlikte butonlara basarak tünelin temelini attı.