Konyalı bilgisayar programcısı 25 yaşındaki Alper Ayhan'ın, avukatı Ahmet Gürol Şağban aracılığıyla yaptığı başvurunun ardından, Danıştay 10'uncu Daire Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 11 Ocak 2012 tarihli, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın başkent dışındaki kentlerde sadece okullar ve öğrenciler ile kutlanmasına ilişkin genelgesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu kararın ardından gözler törenlerin stadyumlarda yapılıp, yapılmayacağına çevrildi.

CADDELERDE KUTLANACAK

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın, kentte stadyumlarda değil, caddelerde kutlanacağını söyledi. Vali Doğan, şunları kaydetti:

''Bu resmi bayramlar ve törenlerle ilgili elimizde resmi bir kanun var ve o kanunla ilgili yönetmelik var. Bu yönetmelikte bir tadilat çalışması vardı. Bu tadilat çalışması bugünlerde sona erecek ve ilgili makamlarda tasdikler alınmış olacak. Sanıyorum 19 Mayıs'tan önceki bir sürede bu yeni yönetmelik de cari olacak. Dolayısıyla yaptığımız hazırlıkları bu yönetmelik çerçevesinde icra etmiş olacağız. Ama bizim şu ana kadar yapmış olduğumuz hazırlıklar, stadyumda bir tören yapılmak üzere kurgulanmadı. Daha önceki yıllarda, Cumhuriyet bayramlarının kutlandığı cadde üzerinde hazırlıklar yürütülüyor.''

Kutlamanın sadece tören geçişi şeklinde olmayacağını kaydeden Vali Doğan, ''Tabii ki yine de çocuklarımızın çeşitli etkinlikleri olacak. Sadece tören geçişi olmayacak. Çeşitli oyunlar sergilemiş olacaklar ama yeni yönetmelik bu işi farklı bir biçimde düzenleyecek diye biliyorum. O düzenlemeler belli olduğunda daha rahat nasıl hareket edeceğimizi kararlaştırmış olacağız. Bizim hazırlıklarımız bu işin stadyumda değil de, cadde üzerinde kutlanması biçiminde" diye konuştu.

'TOPLU GÖSTERİLER YERİNE MİLLİ OYUNLAR SERGİLENECEK'

Geçmiş dönemlerde yapılan toplu gösteriler yerine bu yıl milli oyunlara yer vereceklerini ifade eden Vali Doğan, "Geçmiş yıllardan çok farklı olmayacak. Farkı şu olacak: Toplu hareketler dediğimiz bir bölüm vardı. Çocukların uzun sürede hazırlanması gereken, birçok provalar yapması gereken uygulamayı bu yıl yapmayacağız. Bu yıl onun yerine daha küçük gruplarla yapılabilen milli oyunları sergilemeye çalışacaklar. Başka türlü sportif etkinlikleri yerine getirmeye çalışacaklar" dedi.



HK(İA/CK)