KTO Karatay Üniversitesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun himayesi ve Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın desteğiyle Arap ülkelerinde demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmak için sanat dünyasını bir araya getirdi. Başta Türkiye olmak üzere Mısır, Yemen, Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin, Irak, İran, Kuveyt, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve Cezayir'den gelen akademisyen ve ressamlar, üniversitedeki atölye çalışmasında özgür düşüncelerini resme yansıtıyor. Yapılan resimler ise 30 Eylül'de düzenlenecek törenle üniversitede sergilenecek.

SURİYELİ SANATÇILARA İZİN VERİLMEDİ

'Uluslararası Türk- Arap Sanatçılar Buluşması'na Suriye'den de akademisyen ve ressamların katılmasının planlandığını belirten Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu, ''Suriyeli akademisyen ve sanatçı arkadaşlarımız ülkelerinde rejim sıkıntısı ve yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye gelmelerine izin verilmediği için buluşmamıza katılamadı ''dedi. 

TOPLUMLARIN GELİŞMESİNDE SANATIN ROLÜ

Türk- Arap buluşmasını anlatan Cebrailoğlu, şunları söyledi:

''Arap ülkelerinde ciddi anlamda demokrasi sürecine bir geçiş oluyor. Eski sistemler yıkılmaya başlıyor. Yeni gelecek sistemler nasıl olacaktır, kendi halkının içinden doğan bir demokrasi mi yoksa dışarıdan pompalanan ihraç edilen bir demokrasi mi olacağı konusunda tartıştık ve çok güzel fikirleri olanlar vardı. Çok aykırı fikirleri olanlar  da vardı. Bu insanlar kendi toplumlarında çok önemli insanlar ve dolayısıyla kendi toplumlarının değişiminde devrimlerinde rol alan insanlar. Bu insanların demokrasi sürecine katkısı olağanüstü. Kendi toplumlarının gelişmesinde, aydınlanmasında, sanatın rolünün ne kadar büyük olduğunu vurguluyorlar. Hepsinin ortak fikri Türkiye'deki sanat ortamını, demokrasi modelini örnek gösteriyorlar.''

"HALKIMIZ TÜRKİYE GİBİ OLMAK İSTİYOR"

Mısır Elvan Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Ahmet Abd Alkerim ise, ülkelerindeki daha önceki devrimin şimdikinden daha güzel olduğunu savundu. Alkerim, '' Yapılan devrim Mısır halkına iyilik getirmedi. Bizim tarihimiz, geçmişimiz, bilimimiz, sanatımız var. Ama bunlara destek verilmiyor. Mısırlılar için Türkiye örnek ülke, çünkü İslam ve bilim var. Bunların ikisi bir arada. O yüzden bizim halkımız, Türkiye gibi olmak istiyor. Demokrasi içerisinde bulunduğumuz durumdan daha iyisine geçiş süreci bu da sanatla mümkün olacak.''diye konuştu. 



ÖÇ(İA/AK)