İki yıldır kapalı olan sinemayı yeniden İzmir’e kazandıran İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği’nin, tadilatı yapan firmaya olan 640 bin TL borcun vadesi gelen kısmını ödeyememesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan beklenen yardımın gelmemesi üzerine alacaklının firma avukatı, film makineleri, ses düzeni başta olmak üzere bazı malzemelere dün haciz işlemi başlattı. Saat 12.30’da sinemaya gelen icra memurları ve alacaklı avukatı, tartışmaların ardından tüm malları tutanaklara geçirerek yediemine aldı. Ancak sinemacılar, film makineleri ve ses düzeninin sökülmesini engelledi. Saat 01.30’da teknik ekibin gelmesi ve güvenli şekilde sökümü gerçekleştirmesi için 1 hafta süre tanındı.

İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği yönetimi, bugün sinema salonunda düzenlediği basın toplantısında süreçle ilgili bilgi verdi. Toplantıya tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Turgay Tanülkü, İzmirli sinema ve dizi oyuncusu Yüksel Ünal ve tiyatro oyuncusu, yönetmeni ve eğitmeni Gürol Tonbul da destek verdi. Dernek Koordinatörü Aydın Karataş, viran durumdaki sinema salonunu depo olmaktan kurtarıp yeniden hayata geçirirken borçlandıklarını söyledi. Karataş, sekiz ay boyunca Valilik, İZKA, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeler, İzmir Ticaret Odası’yla görüşmeye çalıştıklarını ancak pek çok kurumun randevu taleplerine bile ses vermediğini belirtti. Toplam 1 milyon 900 bin TL borçları olduğunu ifade eden Karataş, "Bu borç sinemayı çalıştırarak ödeyebileceğimiz bir borç değil. Biz İzmirlilere güvendik. Burası bir kültür sanat varlığı, binası olduğu için Devlet’e, yerel yönetimlere, İzmirli büyük holding, firmalara güvendik. Sponsorluk bedelini yüzde 100 vergiden düşebilen iş dünyasına güvendik. Sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sinema Genel Müdürü’nü de gazetecilerin önünde arayarak borçların ödenmesiyle ilgili destek verilmesini söyledi. Sonuçta, dün haciz işlemiyle karşı karşıya kaldık" dedi.

YEREL YÖNETİMLER, VALİLİK ve İŞ DÜNYASINA DESTEK ÇAĞRISI

Karataş, sinema makineleri ve ses sisteminin sökülmesi için teknik bilirkişi gerekmesinden dolayı, haciz işlemine 1 hafta sonra devam etmek üzere ara verildiğini söyledi. Bakanlığa harcama dosyasını verdiklerini, belli kısmının karşılanmasını talep ettiklerini, teşvikle de geri kalan ödemelerin hızlanacağına inandıklarını belirten Karataş, Sinema Genel Müdürlüğü’nün yüzde 99 yardım çıkacağını alacaklı avukatı bildirdiğini ancak sonuç alamadıklarını dile getirdi.

Sinema sanatçıları ve emekçiler taleplerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yerel yönetimlerin, Valilik, İZKA, İzmir Ticaret Odası, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hep birlikte el vererek böyle bir yükün altına girmesi, çeşitli kampanyalar ve çalışmalarla yeniden hayata dönen sinema salonunun yeniden kapatılmamasını sağlamak olduğunu söyledi. Karataş, "Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda Konak Sineması bunu hak ediyor. Biz buraya kadar getirdik. Kurum ve kuruluşların desteği ile yaşatmak istiyoruz" diye konuştu.

SANATÇILARDAN TEPKİ

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, 'Kurtlar Vadisi’nin 'Şahin Ağa’sı olarak geniş kitleler tarafından tanınan Turgay Tanülkü, İstanbul’dan destek için geldiğini söyledi. Tanülkü, yapımcı firmaların bu durumlarda hassas olması gerektiğini belirterek, "Ürettikleri filmleri evlerinde seyrettiremediklerine göre sinema salonlarında seyrettirecekler. Bu tip problemleri aşmak için yapım firmaları da devreye girmeli Yasal çerçevede icralar yeni yasalara göre evlerden buzdolabı alamıyor. Ancak bir sanat kurumundan icra yoluyla malzemeler kaldırılıyor" dedi.

'Muhteşem Yüzyıl' dizinin 'Şeker Ağa’sı rolünde tanınan tiyatro ve sinema oyuncusu Yüksel Ünal ise sinemanın kapanacağına inanmadığını söyledi. Ünal, "Tiyatro evi İzmir ve Muhteşem Yüzyıl dizisinin Şeker Ağa’sı olarak buraya destek veriyorum. Bu salonla ilgili planlarımız var. Filmler göstereceğiz, oyunlar oynayacağız, söyleşiler yapacağız. Konak Sineması her şeyini, İzmir çok büyük bir şeyini kaybetmek üzeredir. Devlet mi olur, yoksa ticaretten çok iyi anlayan iş adamlarımız mı olur, yoksa sanatseverler mi olur bilmiyorum. Ama İzmir’e tarihi iyilik yapma fırsatını tepmesinler. Destek versinler" diye konuştu.

Tiyatro oyuncusu, yönetmeni ve eleştirmeni Gürol Tonbul, yerel yönetimlerin, merkezi yönetimlerin tarihi dokuyu korumak kadar kültürel bir mirası koruma projesi getiren insanlara da destek verilmesi gerektiğini söyledi. Tonbul, "Agora kazılarına ayrılan bedelin binde 1 kadar bedelle tarihi ve kültürü gelecek kuşaklara taşımak mümkündür. Konak Sineması için direnebildiğimiz kadar gönül vererek direneceğiz. İzmirliler, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bu samimiyete, emeğe ve tarihe, sanata destek vermesini bekliyoruz" dedi.



UB(İÖ/BT)