Olay, 10 Nisan 2011 tarihinde saat 03.30 sıralarında, Konak Meydanı sahilinde meydana geldi. 3 yıl önce ayrıldığı eşi Fatma Acabey ile konuşmak için yemekte buluşan Abdullah Büyük, yemekten sonra sahilde yürüdükleri sırada, önlerini keserek, eski eşinin çantasını almaya çalıştıkları öne sürülen 2 kişi tarafından dövüldü, başına taşla vurularak öldürüldü. Büyük'e saldıranlar kaçarken, polis, Fatma Acabey'in verdiği bilgiler doğrultusunda hırsızlık, hırsızlık malı satın alma ve uyuşturucu madde bulundurma suçlarından sabıkalı Metin Duran ile sabıkası bulunmayan Hasan Kerpiççi'yi gözaltına aldı. Acabey, tarafından da teşhis edilen ancak, suçlamaları kabul etmeyen Kerpiççi ile Duran tutuklandı.

İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde haklarında dava açılan tutuklu sanıklardan Metin Duran ile Hasan Kerpiççi, yargılama sonunda, mahkeme başkanının muhalefet şerhine rağmen, oy çokluğuyla, cinayet suçundan ömür boyu, 'gece vakti yağma girişimi' suçunda da 5'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların beraatine karar verilmesini isteyen duruşma savcısı ve sanıkların avukatı Kübra Türkoğlu, kararı temyiz etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, istemleri yerinde görüp, yerel mahkemenin verdiği ceza kararını bozdu. Sanıklara ceza verilmemesi gerektiği belirtildi.

Bozma kararının ardından, İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya, tutuklu yargılanan sanıklar, avukatları ve ölen Abdullah Büyük'ün yakınları katıldı. Sanıklar Metin Duran ve Hasan Kerpiççi, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını istedi. Her iki sanık da beraatlerini ve tahliyelerini istedi. Cumhuriyet Savcısı da Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını ve sanıkların beraatini istedi. Sanık avukatları da aynı yönde talepte bulundu. Verilen kısa bir ara ardından, mahkeme başkanın karşı oyuna rağmen sanıklara yine aynı ceza verildi. Sanık avukatları, kararın temyizi için tekrar Yargıtay'a başvuracaklarını söyledi.

ESKİ EŞ TANIKLA EVLENMİŞTİ

Öldürülen Abdullah Büyük'ün yanında bulunan eski eş Fatma Acabay'ın bir süre önce, davada sanıklar lehinde tanıklık yapan, olay gecesi mesaj gönderdiği, eski sevgilisi Recep Ertuğrul Tirolar ile evlendiği ve soyadanın da 'Tirolar' olarak değiştiği ortaya çıkmıştı.



BK(AÖ/İD)