Merkez Mahallesi, Beylik Kırlar Mahallesi'ndeki bin 200 metrakerelik alana, 950 bin Lira harcanarak yapılacak cemevi için Konacık Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlene protokol törenine Cem Vakfı Genel Müdürü Hıdır Akbayır, MHP'li Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, Cem Vakfı Bodrum Şubesi Başkanı Mehmet Çuhadaroğlu, meclis üyeleri, cemevi mimarları ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Cem Vakfı Genel Müdürü Hıdır Akbayır, yıllardır eşit haklara sahip olmadığını ileri sürdüğü alevilerin, haklarını yasal yollardan aradığını söyledi. Vakıflarının ve alevilerin hiçbir zaman yasaların el vermediği bir eylem içine girmediğini belirten Akbayır, "Yasal olarak gösterilen hak arama mücadelesinin son aşaması şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM). Buradaki taleplerimiz arasında, cemevlerinin statüsünün kabul edilmesi, genel bütçeden alevi inancı için pay ayrılması var. Çünkü diyanet işleri başkanlığına genel bütçe adı altında çok önemli bir kaynak aktarılmakta. Sadece genel bütçeyi ele aldığımız zaman 4 milyar dolar gibi bir bütçe söz konusu. Bu bütçenin içerisinde, ülke nüfusunun en az üçte birini teşkil eden aleviler için bir kuruş bile ayrılmamakta. Genel bütçeden pay ayrılmasını, diyanetin yeniden yapılandırılması veya bu şekilde gidecekse kaldırılmasını, dedelerin, inanç önderlerinin eğitimi ve özlük hakları gibi temel konularda 2005 yılında açtığımız davalardan sonuç alamadığımız için, şu anda AİHM'de bu davalar görülmekte" dedi.

Bodrum'a yapılması planlanan cemevinin Türkiye genelinde örnek oluşturacağını belirten Akbayır şunları söyledi: "Bir beldede, anayasal sorumluluklarını yerine getiren bir belediyenin almış olduğu karar, örnek bir davranış. Türkiye'deki diğer belediyelere de örnek olacağını düşünüyoruz. Cemevinin projesini çizen mimarların da sünni olması bizleri ayrıca sevindirmiştir. Bizler her zaman toplumu ayrıştırıcı değil, bütünleştirici olarak bakıyoruz."

Konuşmaların ardından Cem Vakfı Genel Müdürü Akbayır ile Konacık Belediyesi Başkanı Tosun, cemevinin yapımı için protokolü imzaladı. Yapımına inşaat yasağının bittiği ekim ayında başlanacak cemevi 400 kişi kapasiteli olacak. İçinde, lokma evi, fuaye, kütüphane, cemevi bölümü ve semah alanı yer alacak.

 

SŞ (AÖ/RT)