Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki özel şirkete ait kömür ocağında çıkan yangında 4’ü ağır 9 işçinin yaralanmasının ardından, 200 kadar madenci Maden- İş Sendikası Soma Şubesi’ne gitti, yöneticilerle görüştü.

Türkiye Maden İşşçileri Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, işçilere hitaben yaptığı konuşmada, "Sizlerle örgütleneli 10 aylık bir süre oldu. Bu 10 aylık süre öncesinde de sizlerin sıkıntılarına çare olmaya çalıştık. Diğer madenlere baktığımız zaman şu an çalıştığınız maden de kötü bir çalışma ortamı ve yönetim biçimi mevcut. Burada bizim yapmamız gereken ilk iş İzmir’den gelecek il teftiş müfettişleri yapacağı incelemeler sonrası çıkacak rapora kadar madene çalışmaya gitmeyeceğiz. Bu gün burada nasıl toplandıysak yarında buraya geleceksiniz. Müfettişlerin vereceği rapor olumlu olursa o zaman çalışmaya devam edeceğiz. Aksi taktirde maden kapanır. Kapandığında herkesin kıdem tazminatını ödemek zorundalar" dedi.

İŞ GÜVENLİĞİ SAĞLANMADAN ÜRETİME DEVAM EDİLMEMELİ

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul’da yazılı açıkama yapıp, yarayı işçilere geçmiş olsun dileğinde bulundu. Açıklamada, şöyle denildi:

"Uyar Madencilik, Ege Linyitleri İşletmesi’nin Darkale yeraltı ocağında rödevans yöntemi ile üretim yapmaktadır. Sendikamızın örgütlü olduğu bu ocakta, son 20 gün içinde ikinci iş kazası, yangın meydana geldi. Bu iş kazalarında bir mühendis arkadaşımız yaşamını yitirirken, 12 işçi de yanarak yaralandı. Ölen mühendise Allah’tan rahmet, yaralanan üyelerimize ise acil şifalar diliyoruz. Peşpeşe yangın biçiminde meydana gelen bu kazalar da göstermektedir ki Darkale’de yeterli ölçümler, kontroller yapılmadan, dolayısıyla gerekli iş sağlığı önlemleri alınmadan, insan hayatı hiçe sayılarak üretim yapılmaya çalışılmakta. Bu durum vahim sonuçları olan iş kazalarına, özellikle yangınlara neden olmakta. Maden ocakları, önce insan hayatı ve sağlığı ilkesiyle, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin en küçük bir ihmale, kayıtsızlığa meydan vermeden üretim yapılması gereken yerlerdir. Uyar Madencilik’te ise, bütün uyarılara karşın iş sağlığı ve güvenliği konusunda düzenli ve yeterli ölçüm yapılmamakta, gerekli güvenliği önlemleri alınmamakta. Yeraltında çalışanların hayatı ve sağlığını çok ciddi biçimde riske atan ihmaller yapılmakta. Zaten gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde iş sağlığı ve güvenliği anlayışı, standartı ve yasal düzenlemeleri bu anlayış çerçevesinde düzenlenmektedir. Sendika olarak Darkale ocağında iş sağlığı ve güvenliği tam olarak sağlanmadan üretime devam edilmemesi gerektiği görüşündeyiz. Bu konuda, Uyar Madencilik işverenin üzerine düşen yükümlülükleri ivedilikle yerine getirmesi gerekmektedir."

Şevket YILMAZ/SOMA (Manisa),