Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi de olan İlhan Açıkgöz, teklifi değerlendirme aşamasında olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Bundan yaklaşık iki yıl önce GETOB olarak bazı Yunan adalarını ve turistik tesislerini satın alabileceğimizi söylediğimizde Yunan kamuoyu sert tepki göstermişti. 'Türkiye’ye, Türk'lere toprağımızı, mülkümüzü satmayız' denmişti. Ancak zamanla rüzgar tersine döndü. Önce Türk'lere satışı mümkün kılan yasa değişiklikleri yapıldı. Son olarak, ilk kez devlet katında, Yunan Özelleştirme Ajansı aracılığıyla bize, GETOB’a başvurarak bazı kamu mülklerini bize satabileceklerini ya da kiralayabileceklerini belirttiler. Teklifi değerlendireceğiz. Gerekirse bir heyet oluşturup, yerinde incelemelerde ve araştırmalarda bulunacağız."

TÜRKİYE DURURKEN KOMŞU HİÇ CAZİP DEĞİL

Üyeleriyle yaptıkları görüşmelerde elde ettikleri ilk izlenimler doğrultusunda, komşudan mülk almaya ya da kiralamaya sıcak bakmadıklarını dile getiren Açıkgöz şöyle devam etti:

"Önceleri Yunanistan’da tesis sahibi olma fikri bizi çok heyecanlandırıyordu. Ancak zamanla bu fikrin dezavantajlarla dolu olduğu kanısına vardık. Çünkü Türkiye turizm pazarı Yunanistan’dan çok daha büyük ve hala gelişip, büyüme potansiyeline sahip. Ayrıca, ekonomik istikrarı bir türlü sağlanamayan bir ülkeye yatırım yapmak, sermaye aktarmak riskli. Bu sebeplerle Türkiye dururken, Yunanistan’a yatırım yapmanın akıllıca olmadığını düşünüyoruz. Çok büyük ihtimalle, gelen teklifi geri çevireceğiz."

'İKİ ÜLKEDE TEK TATİL' PROJESİ

Açıkgöz, GETOB’da özelleştirmeye dahil olmak yerine, hem krizdeki Yunanistan’a hem de Türk turizmcisine fayda sağlayacak bir formülü hayata geçirme görüşünün ağır bastığını, Yunanlı turizmcilerle ortak operasyonlar yapma isteklerinin öne çıktığını kaydetti. Başkan Açıkgöz, AB fonlarından destek alabileceğini ifade ettiği formüllerini şu sözlerle anlattı:

"Komşu turizmcilerimizle birlikte ortak destinasyonlar yaratacağız. Bu destinasyonlar uluslararası pazarlarda birlikte tanıtılacak, birlikte pazarlanacak. Turiste de bir tatil paketinden iki farklı ülkede tatil yapma fırsatı doğacak. Dileyen turist, tatilinin yarısını Türkiye’deki turistik merkezlerde, diğer yarısını Yunanistan’da geçirebilecek. Hem AB’ye başvurularak projeye önemli maddi kaynak da sağlanabilir. Yunanlı yetkili ve turizmcilere, işte bu düşüncemizi anlatacağız."



AG(AÖ/COŞ)