E-MUHTIRA TSK'NIN LAİKLİK HASSASİYETİYDİ


Yaklaşık 3 saat boyunca komisyona ifade veren Genelkurmay Eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın Dolmabahçe'den ayrılmasının ardından dışarı çıkan '28 Şubat ve 27 Nisan Alt Komisyonu üyesi' MHP'li Atilla Kaya gazetecilere açıklamalarda bulundu. 27 Nisan e- muhtırasıyla ilgili olarak dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ı dinlediklerini belirten Kaya, "E-muhtırayla ilgili sorulara cevaben, bunun bir muhtıra olmadığını, bunun bizzat Başbakan tarafından yapılan açıklamayla da teyit edildiğini, Ankara 5. İdare Mahkemesine açılan bir davayla da bir görevsizlik kararı verildiğini ifade ederek, bunun bir muhtıra olmadığını TSK'nin laiklik hassasiyetini yansıtan bir bildiri olduğunu, hatta sorular üzerine Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olmadığını söyledi" diye konuştu.


DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMADI


Büyükanıt'a Dolmabahçe'de 4 Mayıs'ta Başbakan'la yaptığı görüşmenin içeriğiyle ilgili sorular sorulduğunu da söyleyen Kaya, Büyükanıt'ın kendilerine "Bunun rutin bir görüşme olduğunu ve bu konuşmayla ilgili açıklama yapamayacağını söylediğini aktardı. Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu meselenin tam manasıyla açıklığa çıkabilmesi için sayın başbakanı da dinlememiz gerekir' diye sormam üzerine Pazartesi ya da Salı günü olabilir diye bir husus geçti. Eğer gerçekleşirse Pazartesi Salı böyle bir görüşme olabilir."


GÜNEŞ OPERASYONU


Görüşmenin kendi açısından tatmin edici geçmediğini belirten Kaya, Büyükanıt'a herhangi bir pişmanlık görmediğini söyledi. Güneş operasyonuyla ilgili de Büyükanıt'a sorular yöneltildiğini açıklayan Kaya sözlerini şöyle tamamladı:

"Genelkurmayın operasyonla ilgili yayınladığı bildirinin birinci maddesinde en kısa zamanda bu operasyonun bitirileciğinin ifade edildiğini söylüyor. ABD savunma bakanının açıklamasının hemen üzerine geri çekinildiğini hatırlatmam üzerine de bunun tamamen bir tesadüf olduğunu söyledi."

Bu arada komisyon eski bakanlardan Cavit Çağlar'ı dinlemeye başladı.