YORUM YAPMADI


Görüşmede, Büyükanıt’a, Mehmet Ağar’ın siyasetçiyken PKK’lı teröristler için söylediği “Düz ovada siyaset yapsınlar" sözlerinin ardından yaptığı sert açıklamayı sorduğunu aktaran Sırrı Süreyya Önder, Büyükanıt’ın bu yönde bir açıklama hatırlamadığını söyledi. Bunun üzerine cep telefonu ile açıklamayı bularak Büyükanıt’a okuduğunu belirten Önder, Büyükanıt’ın ‘Haklısınız söylemişim böyle bir şey’ dediğini ancak yorum yapmadığını ifade etti.


ÖZÜR DİLEDİ


Görüşme sırasında sözün Şemdin Sakık'a geldiğini ve Büyükanıt'ın "Şemdin Sakık'ı Sırrı Sakık bile sevmez "dediğini anlatan Önder, 'bile' sözü için Büyükanıt'ı uyardığını, Büyükanıt'ın da sözünü geri alıp özür dilediğini söyledi.


EMEKLİ GENERALLER SORUSU


Büyükanıt’a 1994 yılında tutuklanan bazı DEP milletvekillerinin emekli maaşı almasını içine sindiremediği yönündeki bir açıklamasını hatırlattığını ifade eden Önder, “Şimdi sizin silah arkadaşlarınız bizim yargılandığımız ve ceza aldığımız madde ile aynı maddeden ceza aldılar. Yarın öbür gün bu hüküm kesinleştiğinde bunların aldığı emekli maaşı için de böyle bir şey söyleyecek misiniz?’ dedim. ‘Ben onlar için böyle bir değerlendirmeyi yapamam’ dedi" diye konuştu.


"YETKİ GİDİNCE MÜLAYİMLEŞİYORLAR"


Basın mensuplarının "Büyükanıt’ın cevapları sizi tatmin etti mi?" soruları üzerine Sırrı Süreyya Önder, “O yetki ellerinden gittiğinde o kudret ellerinden alındığında, son derece mülayim ve son derece geçiştirici bir şekilde yaklaşıyorlar. Daha önce bilmediğimiz bir şey öğrenemedik. Zaten hiçbir şey gizli kalmıyor ama asıl olan spekülasyonlardan arındırmak bunu bir toplumsal faydaya dönüştürmek" diye konuştu.


ÇOK GÜZEL BİR TOPLANTI OLDU


Komisyona bilgi verdikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cavit Çağlar, “Bildiğiniz gibi Meclis Araştırma Komisyonu 28 Şubat ve darbelerle ilgili bir araştırma yapıyor. O dönemde parlamentoda bulunan ve yahut belli görevlerde bulunan arkadaşların bilgilerine başvuruyor. Beni de davet ettiler, ben de davete icabet ettim. O günlerde yaşadığımız bazı olaylar, gazetelere çıkan bazı haberlerle ilgili bilgilerimi öğrenmek istediler. Bende komisyonu aydınlattım. Çok güzel bir toplantı oldu. Tahmin ediyorum onlar da istedikleri bilgileri aldılar. Yaşadığımız olaylar ne ise, Sayın Erbakan’la ile ilgili bazı konuları sordular. Onları anlattım" dedi. Çağlar, “Tam olarak ne soruldu, ne cevap verdiniz" şeklindeki soruya, “Arkadaşlar, bunları söylemem etik değil. Komisyon üyeleri açıklar. Bilmediğiniz bir şey yok" diye cevapladı. Komisyon son olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'yı dinledi.