KOM Daire Başkanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) Mersin'de düzenlediği ve 47 ilden 56 emniyet personeli ile gümrük personelinin katıldığı 'Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eğitim Semineri'ne katılan KOM Daire Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şenyiğit, enerji sektöründe, özellikle petrol piyasasında vergi kaybının çok bariz bir şekilde olmasının ülke ekonomisini ciddi anlamda etkilediği vurguladı. Bu suçla mücadeleye Daire Başkanlığı olarak büyük önem verdiklerini vurgulayan Şenyiğit, "Yasa dışı veya illegal yollarla ülkeye giren ve piyasaya arz edilen bu niteliksiz yakıtlar nedeniyle planlandığı şekilde vergi alınamamakta, ekonomi etkilenmekte, çevre sağlığı ve insanlar olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu da uzun vadede ülkenin gelişmesini ciddi manada sekteye uğratmaktadır. Bu bağlamda KOM Daire Başkanlığı olarak ülke genelinde 7 bin 500 personelle bu suçla mücadelede, planlı ve projeli çalışmalarla, özellikle örgütlü yapılan işler üzerine ciddi manada eğilinmektedir. Bunun yanında, bu suçtan elde edilen gelirlere de el konulması büyük önem arz etmektedir" dedi.

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında düzenlenen bu eğitim programına Mersin'den başlayarak diğer illerde de devam edileceğini kaydeden Şenyiğit, programın özelikle operasyonel olan illeri kapsadığını ifade etti. Şenyiğit, "Mücadelenin çok daha ileri düzeye taşınması, teknik, donanım olarak güçlendirilmesi, profesyonel olarak bu suçla mücadeleyi sürdürebilmek için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Burada toplanmamızın diğer bir nedeni de birikimi ve deneyimleri paylaşarak bu suçla mücadelede daha da ileriye gitmeyi amaçlamaktayız. Özellikle ikametinden piyasaya arzına kadar geçen süreçte akaryakıt ile neler yapılıyor, tüm bu aşamaları kurs müddetince değerlendirme fırsatı bulacağız" diye konuştu.

Mersin Emniyet Müdürü Arif Öksüz ise akaryakıt kaçakçılığının çok yönlü olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Öksüz, bu suç kapsamında bir taraftan haksız kazanç elde edilirken, diğer taraftan ülke itibarının söz konusu olduğunu, bir başka hususunda haksız kazancın desteklediği bir takım organize suçlar ve terör suçlarının yer aldığını anlattı.

Hiltonsa Otel'de gerçekleştirilen Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eğitim Semineri, çeşitli etkinliklerle 5 gün sürecek.



Mİ(BK/CK)