Yürürlüğe giren uygulamaya göre, daha önce ilaç kullanmayan kolesterol hastaları ihtiyaç halinde ilaçlarını ancak uzman hekim raporuna göre alabilecek. Ancak söz konusu raporu alabilmesi için de hastanın bir hafta arayla iki defa tahlil yaptırması ve LDL (kötü kolesterol) değerinin yapılan iki tahlilde de 190'ın üzerinde olması gerekiyor. Böylece SGK yaptığı değişiklikle daha önce 160 olan LDL sınırını 190'a çıkarmış oldu.

Hastanın kolesterolünün 190'ın altında olması durumunda ise; ancak ailesinde yüksek tansiyon ve erken kalp hastalıklarının olması veya 65 yaş üstü olması şartı aranıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan son değişiklikle sağlık hizmetlerinin aşağıya çekildiğini belirterek şunları söyledi:

"SGK 'kolestrolün çok yükselmeden ilacını ödemem' dönemini başlattı. Kolesterolünüze iyi bakın, aksi taktirde hayatınız tehlikeye girene kadar SGK'dan size kolesterol ilacı yok. 6 ağustos öncesi rapor almış hastaların ilacı almalarında herhangi bir sorun yok. Ama 6 ağustos gününden itibaren kolesterol düşürücü ilaç kullanması gereken yeni hastalar, bu uygulamadan dolayı mağduriyet yaşayacak. Zira SGK son değişiklikle, vatandaşın kolesterolü risk seviyesini geçmeden ilacını ödemeyecek. Hastanın ilaç kullanabilmesi için LDL değerinin 190'ın üzerinde olması gerekiyor. LDL sonucu 190 çıkmaz ise; hastanın ailesinde hastalık var mı diye bakılacak. Yani kurumun belirlediği 3 risk faktörü sorgulanacak. Ancak bilinmelidir ki; kolesterolün risk seviyesini aşması ciddi kalp damar sorunlarına neden olmakta, damar duvarında biriken ve damar sertliğine neden olan kolesterol koroner kalp hastalığı, kalp krizi, inme (beyin damarlarında tıkanıklık) ve dolaşım hastalıklarının oluşmasına neden olabilmektedir. 190 LDL değeri çok yüksek bir orandır. Bu yüzden vatandaşlarımızı uyarmak isteriz. Yediklerinize dikkat edin. Kolesterolünüze iyi bakın aksi taktirde hayatınız tehlikeye girene kadar SGK'dan size kolesterol ilacı yok."

'UZMAN SAYISI DA YETERSİZ'

TEİS Başkanı Nurten Saydan, hastaların SUT'ta belirtilen değeri geçtiği zaman kullanacağı 'Statin' grubu ilaçların 40 mg. ve üzeri dozlarda kullanılması gerektiğinde ancak kardiyolog, kalp ve damar cerrahı veya endokrin uzmanı bulup rapor almak zorunda kalacaklarını, ancak ülkemizdeki uzman sayısının bu ihtiyacı karşılamakta yetersiz olduğunu da kaydetti.

VD(OE/COŞ)