Belediye Başkanı Ak Parti'li Bekir Yıldız, 5 bin yıllık tarihi geçmişiyle çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Kayseri’de kültür mirasına sahip çıkmak ve değerleri insanlığın hizmetine sunmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Yıldız, "Hedefimiz; 1948 yılından beri kazılan Kültepe-Kaniş’te ortaya çıkan tarihi kıymeti gerektiği gibi tanıtmaktır. Biz burada elde edilen bilgileri ve değerleri Dünya kültürünün hizmetine sunacağız" dedi.

Kültepe-Karum’da Asurlu tüccarlara ait 5 evi, ‘5 Ev Çatı Koruma Projesi’ adı altında düzenleyerek ziyaretçileri 4 bin yıl önceye götürmeyi hedeflediklerini vurgulayan Başkan Bekir Yıldız, şöyle dedi: 

"Aynı Anadolu mimarisi gibi Asurlular temel taş üzerine kerpiçle ev inşa etmiş. Tabii, hava şartları ve yağışlar bu yapıları her geçen gün olumsuz etkiliyor. Ziyaretçiler de bu gezdikleri harabelerden bir şey anlamıyor. Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu’nun yürüteceği projeyle buradaki 5 evi; fırını, ocağı, küpü, yaşama alanı, mezarıyla birlikte ortaya çıkarıp canlandırılacağız. Bu 5 yapının çatısını kapatarak bu alanı, ziyaretçiyi 4 bin yıl önceye götürecek şekilde anlaşılabilir mekan haline getireceğiz. Asurluların hayatlarından bir kesit sunacağız, ziyaretçi sadece harabe görmeyecek. Kültür mirasını koruma altına alacak, 4 bin yıl önceyi anlayacağız."

Belediye Başkanı Bekir Yıldız, ‘2011 Yılı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı Kapsamında, tahmini maliyeti 500 bin lira olan Kültepe-Karum 5 Ev Çatı Koruma Projesi’nin, Or-An’dan yaklaşık 315 bin lira mali destek almaya hak kazandığını da kaydetti.



DÖ(OE/İD)