'Yerinde Kentsel Yenileme' projesinde ilk örnek uygulama olacak 'Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi' için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ tarafından protokol imzalandı. Bayraklı Havuz Düğün Salonu’nda gerçekleşen imza törenini CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, ilçe belediye başkanları ve projenin uygulanacağı mahallelerde oturan Bayraklılar da izledi. Toplam 1700 hektarlık yerleşim alanının 773 hektarı yenileme ve sağlıklaştırma alanı olarak belirlenen Bayraklı’da ilk uygulama Fuat Edip Baskı, Cengizhan ve Alpaslan mahellelerinin bir kısmında uygulanacak. Bu bölgedeki 3 bin yapı, bağımsız 6 bin bölüm, 2036 parsel yeraldı. Mevcut plana göre tamamının yapılaşma hakları bulunan bölgedeki binalarla ilgili proje kapsamıda ulaşım etüdleri, jeolojik etüdler ve kentsel dönüşüm projesi hizmet alanı ihalesi yapıldı. İhale kapsamında kentsel dönüşüm alanında sosyo ekonomik tespitler yapılacak, mülkiyet ve yapılara ait veriler toplanacak, değerlemeye esas ölçüm ve tespitler gerçekleştirilecek, paylaşım modeli yapılacak. Daha sonra bölgenin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar, kentsel tasarım ve mimari avan projeler hazırlanacak. Projede yaşananlar yerinden edilmeyecek. Aynı bölgede çözüm bulunacak.

Protokol töreninde konuşan Aziz Kocaoğlu, sosyal demokrat, insan odaklı bakış gereği insanı yaşadığı yerden kopartmayan bir anlayış içerisinde olduklarını söyledi. Bunun kentsel dönüşüm projelerinde birincil şart olduğunu belirten Kocaoğlu, “İzmir’de kim hangi yasal yetkiyle kent dönüşümü yapacaksa, İzmir halkının ve yerel yönetimlerin olmazsa olmaz bu kuralını kabul etmek zorundadır” dedi. Kadifekale'de 1968 bina 2508 konutu, Uzundere’de TOKİ’den 75 milyon TL’ye satın aldıkları konutlara taşıdıklarını dile getiren Kocaoğlu, heyelan bölgesi olması, inşaat yapılması mümkün olmadığı için yerinde dönüşüm yapılmadığına dikkat çekti. İnsanların doğdukları, yaşadıkları yerden, yürüdükleri yoldan, bahçeden, kahveden söküp alınamayacağını belirten Kocaoğlu, “Arazi rantı kentlerin büyümesinden dolayı var. Babasından kalma arsası, binası olan kişinin kat karşığı vermesi ve karşılığında daire alması kötü bir şey değil. Kötü olan imarla oynayarak, şehirciliğin bozulması, şehir planlama mesleğinin yok sayılması, sosyal donatı alanlarının ayrılmaması, ulaşım, spor alanları, kent ormanları, parklar, okul yerlerini yeteri kadar ayırmaden kentteki rantı yükseltmek için yönetenlerin erkiyle yapılan rant yaratma işidir Biz buna karşıyız” dedi.

BİRİ İZAH ETMEK ZORUNDA

İzmir’in ev ödevini yaptığını kentsel dönüşüm alanları sınırlarını onay için Bakanlar Kurulu’na gönderdiğini dile getiren Aziz Kocaoğlu, “İçişleri Bakanlığı’nda bazı projeler bir yıl bekledi. Sonra Bakanlar Kurulu’na gittiği lafları dolaştı. Bakanlar Kurulu’na gitti. Ama hala haber yok. İsmini vermeyeceğim ama bir günde Bakanlar Kurulu’na gelip çıkan kent dönüşüm sınırları var. Bekleme süreleri üç ayı bulmuyor. İzmir’in projesi niye onaylanmaz? Seçilmiş belediye başkanıyız. Yasa bize görev vermiş. Niye onaylanmaz? ’Kadifekale’de bu işi başardık, burada da başaracağız’ diye endişe mi duyuluyor? Banliyo, metro, Doğal Yaşam Parkı, Adnan Saygun Sanat Merkezi, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı projelerini gerçekleştirdi. Hazine’ye 1.5 milyar TL borç ödedik. 'Altından kalkarız’ diye mi imzalanmaz? Gerekçesi nedir. Bunu birisi izah etmek zorundadır” dedi.

Demokrasinin yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, yetkilerinin arttırılmasıyla gerçekleşebileceğine dikkat çeken Kocaoğlu, yerel yönetimlerin siyasi etkilerden arınmasıyla demokrasinin yerelden başlaması gerektiğini söyledi. Genel seçimde olduğu gibi yerel seçimde de son karar halkın vereceğini, seçmenin sorumlu olduğunu belirten Kocaoğlu, “Yerelleşme adıyla çıkartılan tüm yasalar, belediyelere verilen tüm görevlerde son imzalar ya İçişleri Bakanlığı ya da Bakan Kurulu’nda. Bu nasıl demokrasi, nasıl yerelleşmedir. Bakanlar Kurulu onayıyla ilgili yasa çıkmadan Bayraklı’nın kentsel dönüşümünü Büyükşehir Belediyesi onayladığı için işe başlayabiliyoruz. Bayraklı’da, Cennetçeşme’de çalışmalar tamamlandı. Ancak, onay gelmediği için uygulamaya başlayamıyoruz. Ben İzmirli hemşehrilerim adına İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir belediyelerinin projelerinin, çalışmalarının yetkililer tarafından onaylanmasını talep ediyorum. Hazine arazisi tahsisi ve benzeri taleplerden vazgeçtim. Yapabildiğimi yapacağım. Ama bürokratik engel çıkmamasını talep ediyorum” dedi.