Agora kazılarına önceki yıllarda ayni destek sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kazılara aylık 75 bin, bir yıllık toplamda 900 bin lira maddi katkı sağlayacak bir protokol imzaladı. Kazı yerinde düzenlenen protokol törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Mehmet Tuna ve belediye bürokratları katıldı. Merhum Başkan Ahmet Piriştina döneminden beri Agora kazılarına personel ve araç gereç desteği sağlandığını, yasal zorunluluk nedeniyle artık kazılara maddi destek verileceğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, Kadifekale'den başlayarak Kemeraltı, Basmane ve Agora'yı da içine alan toplam 270 hektarlık alanın İzmir'in en büyük kentsel zenginliği, kentin kalbi olduğunu dile getirdi.

250 MİLYON LİRA HARCADIK

Bölgedeki çalışmalara büyük önem verdiklerini belirten Kocaoğlu, “Kazı çalışmaları, restorasyonlar ve tescilli binaların ayağa kaldırılması sonucunda bölge Türkiye'nin en değerli bölgesi olacak. Bu tarihi aksın Bakanlar Kurulu kararı ile koruma alanı ilan edilmesi çalışmalarımızı kolaylaştırdı. Kadifekale'de kent dönüşümü için 200 milyon lira, yeşil alan düzenlemeleri için 10 milyon lira, Agora'daki kamulaştırmalara 30 milyon lira, kazı destek çalışmalarına 8-10 milyon lira harcadık. Cephe düzenlemeleri yaptık. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 250 milyon lira harcadık” dedi.

Kentteki yatırımcılara seslenen Başkan Kocaoğlu, maddi durumu iyi olan kişiler ile şirketlerin tarihi aksta bulunan koruma altındaki yerleri satın almasını önerdi. Agora Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentte kültürün öncülüğünü yaptığını, kültür ve tarih için önemli bir duruş sergilediğini söyleyerek katkıdan ötürü teşekkür etti.

TAHLİYELERE SEVİNDİK

Başkan Kocaoğlu, imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Zaman zaman sert esen rüzgarla birlikte gözleri yaşaran Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne karşı yapılan operasyonun ardından önceki gün yaşanan tahliyelere sevindiklerini anlatarak, “Özgürlüğüne kavuşan çıkan arkadaşlara sevindik içerde kalan arkadaşlara üzüldük. Böyle bir duygu yaşıyoruz. Üzüntü ile sevinci bir arada yaşıyoruz. Üzüntümüz daha ağır basıyor. 3 Nisan'da da mahkeme başlayacak ve devam edecek. Bütün dileğimiz, isteğimiz, 3 Nisan'a kalmadan itirazlar ve aylık görüşmeler çerçevesinde içerde kalan 10 arkadaşımızın özgür kalmasıdır. Çünkü hele hele üç arkadaşımız Pervin Şener Genç, Hilmi Özak ve Mehmet Sayar 8.5 aydan fazladır tutuklu bulunuyorlar. Onların ve diğer bütün arkadaşlarımızın hepsinin özgürlüğüne kavuşması İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve İzmirli hemşehrilerimizin ortak dileğidir” dedi.

BU İDDİANAME VESİKA

İddianamenin gerek avukatlar gerekse de uzmanlar tarafından didik didik incelendiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Herkesin ortak kararı bu iddianame İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ne kadar dürüst, ne kadar kurallara uygun, evrensel ahlak kurallarına uygun çalıştığının vesikası olarak hem İzmir hem de Türkiye'nin belediyecilik tarihine geçecek bir vesika olduğudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi 20 bin kişinin bulunduğu, kente 24 saat hizmet veren bir örgüttür. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çete diye bir şey yoktur. Eğer İzmir Büyükşehir Belediyesi çete ise biz de bir şey bilmiyoruz” diye konuştu.