Kocaeli Üniversitesi'nde de uygulamaya konulan süreç birinci ve ikinci sınıf öğrencilerini kapsıyor. Bologna süreci öncesinde ders geçme notu 50 olduğu halde bu süreç uygulamaya konulduktan sonra ders geçme notu 65'e yükseltildi. Ayrıca bütünleme sınavları kaldırılarak öğrencilerin derslerini kurtarma olanakları ellerinden alındı.

Bugün ikinci dönrem harçlarını yatırmak için banka şubesi önünde kuyruğa giren öğrencilerinden İşletme Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi Suray Apaydın ve Yeliz Akın bu sistemin değişmesini ve en azından bütünleme sınavlarının tekrar konulmasını belirterek şunları söyledi:

"Diğer üniversitelerdeki arkadaşlarımızın dersten geçme notu 45-50 iken ve onlarda yaz okulu, bütünleme ve çan eğrisi varken bizim geçme notumuz 65’e çıktı. Bizde ne çan eğrisi ne yaz okulu ne de bütünleme gibi sistemlerin hiç birisi yok. Bu sistem bize hiç bir şey getirmediği gibi bizden çok şey götürdü. Ayrıca arkadaşlarımızdan okulu bırakanlar oldu. Bu konuda bir çözüm bulunmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz."

BOLOGNA SÜRECİ

Kocaeli Üniversitesi web sayfasında uygulanan Bologna süreci 2010 yılına kadar Avrupa Yüksek Öğretim Alanının oluşturulması için ortaya konan hedef ve reformları ifade ettiği belirtildi. Uygulama ile şu bilgiler verildi:

"Bu uygulama ile her ülkede ulusal durum ve kültürle uyumlu olmak kaydıyla eğitim kalitesini iş dünyası ve sivil toplum beklentilerine uygun artırmayı, deneyimleri paylaşmayı, işbirliğini, kazanılan yetkinliklerin geçerliliğini sağlama amaçlanıyor.

Bologna Süreci 1999'da 29 Avrupa ülkesinin Eğitim Bakanlarının bir araya gelmesi ile başladı. 2001 de Türkiye bu sürece dahil oldu. Halen 47 ülke bu süreç kapsamında bulunuyor. 1999 yılında Yükseköğretim kurumlarında öğrenci/öğretim üyesi hareketliliğini teşvik, kolay anlaşılır ve karşılaştırılabilir derece sistemi, ortak kredi sistemi, lisans/yüksek lisans şeklinde iki kademeli eğitim, kalite güvencesi ve Avrupa doktora ve araştırma alanlarının oluşturulması programla yola çıkıldı. Her 2 yılda bir yapılan takip ve geliştirme toplantıları sonucunda 2007 de Londra' da 3 kademeli eğitim sistemi (lisans, yüksek lisans, doktora), ulusal yeterlilikler çerçevesi, kalite güvencesi (Avrupa ilke ve standartları ile uyumlu), öğrenci katılımı, uluslararası katılım, diploma ve öğrenim sürelerinin tanınması, yaşam boyu öğrenme ve ortak derecelerin oluşturulması önerileri kabul edildi."



MB(MB/İD)