Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü içinde gerçekleştirilen protestoya bazı öğretim üyeleri, öğretim elemanları ve çalışanlar ile öğrenciler katıldı. Üniversite'nin özel güvenlik görevlileri ile sivil polislerin önlem aldığı kampüs içinde 'İfade özgürlüğüne ve protesto hakkına saygı istiyoruz. Öğrencime dokunma. Üniversiteme dokunma' yazılı pankart taşıyan grup, sosyal tesislerden Rektörlük binasına kadar yürüdü.

'HÜKÜMETİN SİNDİRME POLİTİKASI'

Burada basın bildirisini okuyan Hukuk Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yasemin Özdek, bir süredir üniversitelerde art arda yaşanan olayların, Hükümetin üniversiteler üzerinde idiaolojik bir baskı, sindirme ve şiddet politikası yürüttüğünün en açık göstergesi olduğunu söyledi. Aynı planın Kocaeli Üniversitesi'nde de uygulanmak istendiğini öne süren Prof. Dr. Özdek şöyle konuştu:

"Üniversitemiz öğrencileri, doğrudan üniversite ile ilgili konularda ifade ve eleştiri özgürlüğü ve protesto haklarını kullanırken dahi polis şiddetiyle karşı karşıya kalmaktadır. Üniversiteler aynı zamanda demokrasi ve barış kültürüne model teşkil edecek, teşkil etmesi gereken ortamlardır. Başka bir deyişle üniversitelerin toplumsal sorunların çözümünün çıkar ve güç ilişkilerine değil, akılcı müzakereye dayandığı ortamlar olması gerekir. Üniversite içinde şiddetin varlığı gayri insani görüntülere neden olduğu gibi, entellektüel etkinliği de esir alabilecektir."

'BAZI REKTÖRLERİN AÇIKLAMALARI İBRET VERİCİ' 

Bir süre önce OTDÜ'de öğrencilere uygulanan şiddet ve ardından yaratılan çatışma ortamının hiçbir gerekçeyle görmezden gelinemeyeceğini kaydeden Prof. Dr. Yasemin Özdek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hele ki OTDÜ öğretim elemanları, çalışanları ve yönetimin olayları bütün boyutlarıyla ortaya koyan ve öğrencilerinin haklılığını gözler önüne seren paylaşımlarından sonra, bazı üniversite rektörleri tarafından üniversiteler adına yapılan açıklamalar ibret vericidir. Bu bağlamda Kocaeli Üniversitesi'nin de içinde yer aldığı Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği adına benzer içerikte yapılmış açıklamayı kabul etmiyoruz."

Kalabalık, bildirinin okunmasının ardından sessizce dağıldı.



EY(MB/COŞ)