Suadiye bölgesinde yaklaşık 19 yıldır faaliyet gösteren 700 kişinin çalıştığı fabrika yönetimi ile üretilen ürünlerin taşımacılığını yapan Suadiye Taşıyıcılar Kooperatifi arasında bir süre önce fiyat anlaşmazlığı oldu. Fabrika yönetimi, kooperatifin çok yüksek rakamlarla mal taşıdığını ileri sürüp SUMOTAŞ ile sözleşmesini feshederek taşıma işini ihaleye çıkaracağını bildirdi. Bunun üzerine SUMOTAŞ üyelerinin geçtiğimiz günlerde fabrika önünde başlattıkları protesto eyleminin ardından fabrika çevresinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Kocaeli Valiliği'nde Vali Ercan Topaca başkanlığında taraflar arasında uzlaşma amaçlı toplantılar yapılmasına rağmen bir sonuç alınamadı. Bu akşam Teravih namazından sonra kooperatif üyeleri ile daha önce belde olan 2009 seçimleri öncesinde Kartepe ilçesinin semtine dönüştürülen Suadiye sakinleri fabrikanın girişinde toplandı.

TIR'LARIN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMEDİ

Fabrikada  üretimi yapılan ürünlerden bir kısmını başka TIR'larla sevk edilmek istendi. 6 kadar TIR polis ve jandarma gözetiminde çıkış yaptıktan sonra sayıları 3 bini bulan kalabalık diğer TIR'ların çıkışına izin vermek istemedi. Bunun üzerine ortam iyice gerildiği sırada polis kalabalığa biber gazı sıktı. Müdahale sonucu olaylar yatışırken, CHP Kocaeli milletvekili Haydar Akar da bölgeye gelerek öfkeli kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı. Kalabalığın fabrika girişindeki bekleyişi sürüyor.

MB,EA,OU(MB/SSA)