Daha önce belde statüsündeyken 2009 seçimleri öncesi Kartepe İlçesi'nin semtine dönüştürülen Suadiye'de 19 yıldır faaliyet gösteren, 700 kişinin çalıştığı Frito Lay Fabsrikası ile buradaki ürünlerin yurdun dört yanına taşıma işini yapan Suadiye Taşıyıcılar Kooperatifi (SUMOTAŞ) arasında fiyat anlaşmazlığı oldu. Fabrika, yaklaşık 400 soğutmalı araca sahip üyesi bulunan SUMOTAŞ ile sözleşmesini feshederek, 19 yıl aradan sonra taşıma işini ihaleye çıkarıp başka firmalara vereceğini bildirdi. Bu gelişme üzerine Kocaeli Valiliği'nin de devreye girerek tarafları uzlaşmaya çalışmasına rağmen başarı sağlanamayınca SUMOTAŞ protesto eylemi başlattı. 

Çağrı üzerine bugün Suadiye'de tüm işyerleri kepenklerini kapattı, ilçe merkezinde toplanan kadınlı erkekli yaklaşık 5 bin kişi protesto yürüyüşü yaptı. Emniyet Müdürlüğü'nün Çevik Kuvvet ekiplerini de hazır bulundurarak fabrika önünde barikat kurdurup önlem aldığı protesto gösterisinde kadınlar parkart taşıyıp düdük çaldı.  SUMOTAŞ Başkanı Hüseyin Erhan, fabrika yöneticilerinin burası kurulurken belde sakinlerine işçi çalıştırma konusunda verdikleri söyleri yerine getirmediklerini, taşeronlar aracılığıyla dışardan işçi getirdiklerini anlattı. Erhan, şimdi de Suadiye'de oturan emeklilerin ve eline para geçen herkesin taşıma işi için buraya uygun araçlar almasına rağmen sözleşmeyi feshetmek istediklerini belirterek, bunda ısrarcı olmaları halinde daha büyük protesto gösterisinde bulunacaklarını söyledi.

Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı, bazı protestocuların bariyerleri aşıp tesislere girme girişiminde bulundukları  gösteri yaklaşık 1,5 saat sonra sona erdi.

 

MB,BK(MB/İD)