Gölcük ilçesi Kavaklı sahilinde bulunan Denizevler'de yıkım öncesi düzenlenen törene, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, vali yardımcıları ve vatandaşlar katıldı.

Kocaeli'nin deprem riski taşıyan bir il olduğunu ve riskli binaların adım adım yıkılacağını belirten Kocaeli Valisi Ercan Topaca, "Kocaeli'nde tekrar bir afetle karşılaşmayacağımızın garantisi yok. Bu bölge depremi yaşadığı için en çok bizim bu işe önem vermemiz gerekiyor. Kocaeli'nde 3 bin 751 orta hasarlı bina var. Bunların önemli bir kısmında vatandaşlar kullanıyor. Bu durum bizi ürkütüyor. Bir deprem anında risk teşkil ediyor. Orta hasarlı binalarda oturanlara tek tek duyurduk. Hayırlısıyla adım adım riskli binaları yıkacağız. Amacımız vatandaşı mağdur etmeden hayal ettiğimiz kente, ülkeye kavuşmak." 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da tehlike arz eden yapıların yıkılacağını ve gelecekte öldürecek binaları asla yapmayacaklarını, kaçak ve usulune uygun olmayan yapılara da asla izin vermediklerin söyledi. Daha sonra Denizevler'de boş olan iki bloktaki 12 daire kepçelerle yıkıldı.

BOŞALTMA TEBLİGATLARI GÖNDERİLİYOR

Kocaeli Bölgesi'nde tüm ilçelerde 3 bin 751 hasarlı binada toplam 9 bin 971 bağımsız konut ve işyeri bulunuyor. Yapılan tespitlerde bu binalardaki 4 bin 200 dairede kiracıların oturduğu belirlendi. Valilik talimatıyla bu binaların boşaltılması için tebligatlar gönderiliyor. Yasal süre tamamlandığında bu binaların elektrik, su ve doğalgazı kesilecek, daha sonra belediyeler tarafından yıktırılacak.



EA(MB/AK)