Kocaeli Valiliği'nin 100'ncü Yıl Salonu'nda gerçekleştirilen Vali Ercan Topaca başkanlığındaki toplantıya Büyükşehir belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit belediye Başkanı Nevzat Doğan, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar, Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan katıldı. Toplantıda Büyükşehir belediyesi'nin imar yetkilileri de hazır bulundu. 

Basına kapalı gerçekleştirilen ve sonuçları daha sonra açıklanacağı bildirilen toplantı öncesi konuşan Vali Ercan Topaca, 17 ağustos 1999 Depremi'nin ardından bölgede daha önce yaptırılan tespitlerin yetersiz olduğunu belirterek, "Kurduğumuz ekipler vasıtasıyla  ilimizde 17 Ağustos depreminden sonra orta hasarlı olarak tespit edilmiş olan bütün yapıları tek tek dolaştık. Hasarlı binaların yeniden tespitini yaptık. Bu tespit neticesinde toplam 3 bin 756 binanın orta hasarlı olduğunu gördük. Daha sonra bunları mülkiyet durumuna göre, kiracı durumuna göre, ada ve parseli dahil olmak üzere her bir binanın kimlik bilgilerini ve fotoğraflamak süretiyle kayıt altına aldık" dedi. 

Vali Ercan Topaca açıklamasında, bu çalışma başlayınca bazı vatandaşların talepleri ve girişimleri olduğunu, bir kısmının hasarlı binalarda güçlendirmesini yaptığını söyledi. Vali Topaca, belgelerini tamamlayan 4 binanın başvurusunun kabul edildiğini belirterek şöyle devam etti: "Şu anda bina sayısı 3 bin 751'e düştü. Önümüzdeki günlerde de muhtemelen bu şekilde bazı binalarda ruhsatlarını veya iskan ruhsatlarını bize geleceğini tahmin ediyoruz. Sayı önümüzdeki dönem içerisinde değişecektir. Şimdi bundan sonra ne yapacağız, bu binalarla ilgili bugün onu görüşmek ve konuşarak arkadaşlarımızın fikirlerini alacağız. Tespiti yapılan binaların ilçe bazında belediye başkanlarımıza listelerin verilmesi ve bu binalardan çok riskli olanların öncelikle boşaltılması, tahliye edilmesi ve yıkılması gerekenlerin yıkılması gündemimizde." 

Vali Ercan Topaca yıkım işinini de akşamdan sabaha yapılacak bir iş olmadığını, kimsenin böyle bir beklenti içine de girmemesi gerektiğini belirttiği açıklamasında "Hukuki sureçlerle, ödenek sorunlarıyla karşılaşacağız ve bunların hepsini biliyoruz. Bir taraftan da buna başlamak gerektiğini düşünüyoruz. Bugün bu maksatla toplandık. Kentsel dönüşüm yasası da yürürlüğe girdi" dedi. 

LİSTELER WEB SAYFASINDA YAYINLANACAK 

Listelerin valiliğin ve ilgili belediyelerin web sayfalarında yayınlanacağını belirten Vali Topaca, "O yasanın da getirdiği yenilikler, imkanlar sayesinde bu binaları tekrar gözden geçireceğiz. Vatandaşlarımıza verilecek mesaj olarak şunu söyleyebiliriz. Bugün itibariyle valilik web sayfasında ve ilgili belediyelerin web sayfalarından bilgilendirme yapılacaktır. Tebligat işlemleri başlıyor. Şayet vatandaşımız buna itiraz ederse 6336 sayılı yeni afet riski altında bulunan alanlar ve kentsel dönüşümle ilgili yasa çalışmasıyla bu hususta bakanlığın lisans verdiği şirketler marifetiyle binasını orta hasarlı olup olmadığı yönünde doğrudan tespit de yaptırabilirler. Vatandaşımız yapmadığı taktirde ilçe belediyelerimiz de bunu yapabilecektir. Bu yasa ile çevre ve şehircilik bakanlığı ilimizde 11 belediyeye bu hususta yetki verdi. Normal bir yetki. Çevre ve şehircilik bakanlığı Toki ve Büyükşehir Belediyesine ait. Ancak Çevre ve Şehircilik bakanımız bir genelge yayınlamak suretiyle genelge belediyelere intikal etmiştir. 19 Haziran 2012 tarihinde ilimizdeki Başiskele, Çayırova, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, İzmit, Karamürsel, Kartepe ve Körfez belediyelerine kentsel dönüşümle ilgili bu kanunla ilgili riskli yapıların yıkılması ve tahliyesi ile ilgili ilçe belediyesi düzeyinde yetkilerin bulunduğu bu kanun çerçevesinde bu konuyu hep beraberce takip edeceğiz. İşallah önümüzde uzun ve zor bir süreç var. Bunun üstesinden de belediyelerimizle ortak bir çalışma yaparak üstesinden geleceğimizi düşünüyorum."

 

MB,EA (MB/RT)