Hem Karadeniz sahilindeki Kefken ve Bağırganlı'da, hem İzmit Körfezi'nin Marmara'ya açılan bölgesi Karamürsel Ereğli'deki balıkçılar, dün gece boykotu sona erdirip denize açılarak ağları salladılar. Ancak Kocaeli'de, vatandaşlar bugün de ucuz balık yiyemedi. Hamsinin dışında diğer balık türleri çok az avlandığından sadece hamsinin fiyatı 5 TL'ye kadar düştü.

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker de bugün İzmit'teki Balık Pazarı'na giderek, bazıları da tekne sahibi olan balıkçı esnafıyla görüştü. Balık fiyatlarını pahalı bulan Milletvekili Şeker, burada sıkıntı ve istekleri dinlerken 'gırgır' adı verilen büyük teknelere uygulanan 24 metre yasağı ile ilgili olarak, balık popülasyonunun arttırılması için bunun şart olduğunu söyledi. Şeker, "Bu sadece bir güne ya da bir yıla mahsus olan şeyler deği. Çok derine girdiğiniz zaman oradaki bütün her şeyi alıp götürüyorsunuz. Önümüzdeki yıllarda belki sıkıntısı çekilebiliyor. Ben çok fazla sıkıntılı olduğunu tahmin etmiyorum. Olmaması gerekiyor. Bazı tedbirlerin alınması gerekiyor. Sürdürülebilir olması için daha sonra da bunun devamının gelebilmesi için biraz da bilinçli avlanma yapmak gerekiyor" dedi.

Milletvekili İlyas Şeker, "Bazen mesela ufacık yavruları falan toplayıp götürüyorlar, onlar da çok büyük sıkıntı. Günü kurtarıyorsunuz ama ondan sonra sıkıntı oluyor" diyerek  balığın herkes için önemli bir gıda olduğunu, ancak bunun çoğaltılması gerektiğini, çoğaldığı zaman da fiyatların düşeceğini ve herkesin yiyebileceğini belirtti. 

Ereğlili balıkçıların dün gece boykotu sona erdirip Marmara'nın değişik noktalarında çıktıkları avda daha çok hamsi avladıkları öğrenildi.



EA,YE(MB/SS)