Kitapların büyük bölümü il ve ilçelerdeki köyler dahil tüm okullara dağıtıldı. Yarın ise Uluslararası İnterteks Fuarı'nda İzmit'teki bazı okul öğrencilerine karneleri ile birlikte törenle verilecek. 

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, okuma alışkanlığı konusunda çocuklarda ciddi eksiklik bulunduğunu söyledi. Vali Topaca, aralarında 'Dünya klasiklerinin' de bulunduğu bu kitapları aynı zamanda evlerde büyüklerin okuyacağını bildiklerini belirterek şöyle dedi:

"Bu kampanya çerçevesinde bu yıl 330 bin kitap dağıtıyoruz. 'Her eve bir kitap' kampanyamızın genel sloganı ama aslında her öğrenciye bir kitap. Temel amacımız çocuklarımızı okuma ve yazma alışkanlığına teşvik etmek. Okuma konusunda çocuklarımızın ciddi açığının olduğunu düşünüyoruz. Çok fazla kitap okunmuyor, bu da çocuklarımızın olayları anlamada, dünyayı tanımada, insanları tanımada ciddi bir eksiklik oluşturduğunu düşünüyoruz. Aynı şekilde okuma yeteneğinin olmaması çocukların analiz yeteneğini, girdikleri sınavlarda soruları çabuk anlama yeteneğin de olumsuz yönde etkileyen önemli bir faktördür."

Vali Ercan Topaca, geçen yıl 299 bin kitap dağıtıldığını, öğrenci sayısının artmasıyla bu sayının 330 bine çıktığını, bu kitapların okunacağından emin oldukları için ödül sistemi koyduklarını belirterek şöyle devam etti:

5 İLE 3 BİN TL ARASINDA ÖDÜL

"Öğrencilerimizden okunan her kitabın belirlediğimiz kriterlerine uygun özetini istiyoruz. Yazılacak özetlerden seçim yapıyoruz. En güzel özeti yapan 1'inci sınıftan 12'nci sınıfa kadar her sınıfın birinci, ikinci ve üçüncüsünü seçiyoruz. 12 birinci, 12 ikinci ve 12 üçüncüyü seçiyoruz. En güzel özeti çıkartan birincilere 5 bin, ikincilere 4 bin, üçüncülere de 3 bin TL ödül vereceğiz. Değerlendirmeler için üniversiteden, Milli Eğitim'den ciddi bir komisyon kuruyoruz. Geçtiğimiz yıl 299 bin kitap dağıttık. 220 bin özet gelmişti. 222 bin kitap filen okundu ve özet çıkartıldı. Bu yıl gelecek olan özet sayısının 300 binlere çıkacağını düşünüyoruz."



MB(MB/İD)