Kocaeli Valisi Ercan Topaca, şu an itibarıyla Kocaeli'de 3 bin 756 hasarlı bina bulunduğunu, bu binalarda da bağımsız daire ve işyeri sayısının ise 13 bin civarında olduğunu hatırlattı. Bu binaların bir kısmında mülk sahiplerinin oturduğunu ancak 4 bin 200 dairede ise kiracıların bulunduğunun tesbit edildiğini belirten Vali Topaca, "Bizim için öncelikli olan da kiracıların kullandığı binalardır. Bu vatandaşlarımız nasıl olsa zaten kira veriyorlar. Bu hasarlı binalardan çıkarak yine hasarsız binalara kiracı olarak taşınabilirler ve bunlara öncelik veriyoruz" dedi.

"HASARLI BİNALARDA OTURMAK SON DERECE RİSKLİ"

Vali Ercan Topaca, öncelikli olarak vatandaşların bu orta hasarlı binalardaki ikametine son vermeyi düşündüklerini ifade ederek, onlar açısından bu binalarda yaşamaya devam etmenin riskli olduğunu kaydetti. Salı günü bütün belediye başkanlarının katıldığı bir toplantı yapacaklarını belirten Topaca şöyle devam etti:

"O toplantıyla birlikte orta hasarlı binalarda ikamet eden gerek kiracı gerekse mülk sahibi vatandaşlarımıza bir tebligat yapıyoruz. Bu binaları boşaltmaları konusunda 60 günlük süre veriyoruz. Yeni çıkan yasa çerçevesinde 60 gün süre verilmesi zorunluluğu var. Tabi binalar boşaldıktan sonra yıkım sürecinin başlaması gerekiyor. Yıkım sürecinin de bazı hukuki boyutu var. O süreçler yerine geldikten sonra yıkım işlemleri başlayacak."

"HASARLI BİNALAR VALİLİK İNTERNET SAYFASINDA YAYINLANACAK"

Vali Ercan Topaca, boşaltılacak olan bu binaların yıkımlar gerçekleşene kadar yeniden kiraya verilmenin önlenmesi için de bir dizi önlemler alacaklarını belirtti. Bu önlemleri de şöyle açıkladı:

"Binalar boşaldıktan sonra kira bedellerinin ucuz olmasından dolayı bilgi sahibi olmayan vatandaşlarımızın da bu binaları tercih etme ihtimaline karşı, bu bilgileri Valilik internet sayfasında ilan edeceğiz. Bundan sonra internet sayfamızda hangi bina orta hasarlıdır, bu binanın adresi, adası, paftası, ilçesi neresidir vatandaşlarımız orada görebilecekler. Herhangi bir binayı kiralamak istediğiniz zaman benim tavsiyem; bütün vatandaşlarımız sayfamızdan bu bilgileri kontrol etmek suretiyle bilgi edinsin. Şayet orta hasarlıysa lütfen bu binaların kiralamalarını yapmasınlar."

"ELEKTRİK SU VE DOĞALGAZ KESİLECEK"

Vali Topaca, vatandaşların can ve mal güvenliği açısından bu binaların risk taşıdığını ifade ederek, "Bu teknik olarak tespit edilmiştir. Hukuken de bunlar şu an itibariyle oturulmaması gereken binalardır. Vatandaşlımızın her birinin hayatı, can ve mal kıymeti devletimiz açısından kutsaldır. Bu bilgilendirmeleri sürekli yaparak vatandaşlarımızın buraları boşaltmasını arzu ediyoruz" diye konuştu. Topaca, tebligata rağmen tahliye işlemi gerçekleşmediği taktirde yasa gereği bu binaların elektrik, su ve doğalgazının kesileceğini de bildirdi. 



MB(MB/AK)