Kocaeli'nde yeni yaptırılan Kriz Merkezi'nde konuşlandırılan, 24 istasyonda 51 ambulansla yılda yaklaşık 75 bin vaka taşıyan 112 Acil Ambülans Merkezi'ni günde ortalama 6 bin kişi telefonla arıyor. Aramaların yüzde 90'ının sohbet etme, gereksiz sorular sorma gibi nedenlerle aradıkları ifade edildi. Bu durum ihtiyacı olduğunda 112’yi arayanların hizmet almasını ise ciddi anlamda yavaşlatıyor.112 Komuta Kontrol Merkezi'nde digital sistem sayesinde arayanların telefon numarası tespit edilip, tüm telsiz ve telefon görüşmeleri otomatik olarak kaydedilebiliyor. Ayrıca araç takip sistemi (GPS) ile digital harita üzerinden tüm ambulansların yer tespiti yapılarak, komuta merkezince alınan bilgilerle ekiplerin yönlendirilmesi gerçekleştirilebiliyor.

Kocaeli'nde günde yaklaşık 6 bin çağrıya yanıt verdiklerini söyleyen Kocaeli 112 Acil Komuta Merkezi Sorumlu Hekimi Ender Eren Yıldız, "Bizimen büyük sıkıntımız asılsız ihbarlar, boş telefon aramaları, dinleyip kapatmalar, uygunsuz konuşmalar. Kocaeli'nde 24 istasyonumuzda halkımıza hizmet veriyoruz. Yılda yaklaşık 75 bin vakamız oluyor. Günlük komuta merkezimiz 6 bin çağrı alıyor. Bunun yüzde 90'ı asılsız ihbarlardan oluşuyor. Bu durum bizim işimizin aksamasına yol açıyor" diyerek halkın gereksiz aramalarla hattı meşgul etmemelerini istedi. 

Ambulans gönderilen hastaların yüzde 60'ının hastanelere nakledildiğini, kalan vakaların bir kısmına yerinde müdehale veya hastaneler arasında nakiller halinde gerçekleştiğini söyleyen Ender Eren Yıldız, şöyle dedi:

"Hastaneler arası nakiller sırasında da vatandaşlar bizi arıyor. Vatandaş yerine hastane yönetimi ve doktorların araması daha uygun. Ayrıca komuta merkezimizde tıbbi danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Vatandaşlarımıza ilaç kullanımı ve hastalıklarıyla ilgili bilgiler veriyoruz." 



EA(MB/İD)