Datça’ya 30 kilometre uzaklıktaki Aktur Tatil Sitesi’nde yaptırılan, Çıplak Afrodit ve Knidos aslanı heykelinin açılışına kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi (UKKSA) bünyesinde gerçekleştirilen heykel sempozyumu kapsamında, İstanbullu iki heykeltıraştan Hakan Karakaya’nın yaptığı 2 metre yüksekliğindeki mermer Knidos aslanı sitesinin girişine, Özgür Turhan tarafından yapılan 2,5 metre yüksekliğindeki mermer Çıplak Afrodit heykeli ise sahil kenarına konuldu.

UKKSA Başkanı Nevzat Metin yaptığı konuşmada, yerel ve kamu yöneticilerinin açılışa katılmamalarına tepki gösterdi. Kaymakam ve belediye başkanını açılışta görmek istediklerini belirten Metin, “Sanatın, kültürün ve bilimin olmadığı bir yerde, bu ülkenin demokrasisi, sanayisi nasıl gelişip serpilebilir? Sanatın, kültürün ve bilimin olmadığı bir ülkenin ilerlemesi mümkün değildir” dedi.

Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nin ayakta kalma mücadelesi verdiğini ifade eden Metin, “UKKSA, dört yıl süren bir inşaatın ardından hizmete açıldı. Son üç yıldır da var etmeye çalışıyoruz. Ben bir 68 kuşağı olarak, geçmiş arkadaşlarımın anısına saygı olarak bir akademi kurdum. Çünkü onlar bu ülkeyi çok seviyorlardı. Bu ülkenin ciddi birer yurttaşıydılar. Bilimi ve özgürlüğü düşündükleri için bu arkadaşları yok ettiler. AKTUR ailesine teşekkür ediyorum. Bizi yalnız bırakmıyorlar. Knidos aslanı ve Afrodit heykelinin buraya kazandırılmasında emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.

KNİDOS ASLANI VE ÇIPLAK AFRODİT HEYKELİ NEREDE?

Datça yarımadasının en uç noktasında Akdeniz ile Ege’nin buluştuğu yerde 2 bin 500 yıl önce en parlak dönemini yaşayan Knidos krallığının simgelerinden olan Knidos aslanı ve Çıplak Afrodit heykeli yıllar sonra bulundukları topraklardan koparılıp, yurt dışına götürüldü. Osmanlı yönetiminden alınan kazı izni ile 1858 yılında yerinden sökülen Knidos aslanı, halen İngiltere’nin British Museum’un girişinde, tüm ihtişamı ile ziyaretçileri karşılıyor. Çıplak Afrodit heykelinin ise nerede olduğunu bilinmiyor. Datça’dan kaçırıldıktan sonra bir daha izine rastlanılmayan Çıplak Afrodit heykeli, ünlü heykeltıraş Praksiteles tarafından yapıldı. M.Ö. 4. yüzyılın en tanınmış heykeltıraşlarından biri olan Praksiteles’in, yaptığı iki Afrodit heykelinden çıplak olanı Kos adasına, giyinik olanı Knidos krallığına gönderilir. Bir süre sonra Koslular, çıplak Afrodit’ten rahatsızlık duyarlar ve kendi topraklarında sergilenmesini istemezler. Bunun üzerine Knidoslular devreye girer ve iki heykel yer değiştirir. Çıplak Afrodit heykeli o kadar ünlenir ki, onu görmek için insanlar akın akın Knidos’a gelir. Knidos bu heykel sayesinde bölgenin en zengin şehirlerinden biri olur. Çıplak Afrodit heykelinin bir rivayete göre, Vatikan’da olduğu iddia ediliyor.