İşadamı Nafi Güral'ın girişimiyle 15 yıldır düzenlenen 'NG Batı Anadolu Klasik Otomobil Rallisi', ilk etabı dün Sapanca'da başladı ve Afyonkarahisar'da sona erdi. Rallinin ikinci etabı, bugün Güral Afyon Wellness&Convention'da verilen startla başladı.

Nafi Güral ve kızları Hediye Güral Gür, Sema Güral Sürmeli ile Gülden Güral, 2002 Dünya Klasik Otomobil Rallisi'nde birinci olan Aylin Sorguç yanı sıra Yunanistan, Romanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden 40 yarışçı, 30 farklı klasik otomobille katıldığı yarışmanın startını Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile Belediye Başkanı Ak Parti'li Burhanettin Çoban verdi.

ÖNCE KOCATEPE SONRA START

Nafi Güral Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, NG Batı Anadolu Klasik Otomobil Rallisi'yle birlikte dikkatleri Osmanlı Devleti'nin kurulduğu 'Söğüt' ile Türkiye'nin düşman işgalinden kurtuluşunu simgeleyen 'Kocatepe'ye çekmek istediklerini belirtti. Güral, "Bugün Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Atamızı anmak için program düzenledik. Türkiye'nin dikkatini kuruluşun gerçekleştiği Söğüt ve kurtuluşun başladığı Kocatepe'ye çekmek istiyoruz. Her vesile ile geçmişimizi hatırlamamız gerekiyor. Afyon'un güzelliklerini kamuoyunda sunmak istiyoruz" dedi.

MAKSİMUM HIZ 49.9 KİLOMETRE

Yarışın koordinatörü ve Klasik Otomobil Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Onur Okyay ise Cumhuriyet'in kazanıldığı topraklarda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Yarış hakkında bilgi veren Okyay, "Farklı bir formasyon. Start anında bir hız kağıdı veriyoruz. Bu kağıtta arabaların etaba kaç kilometre hızla gideceği yazılıyor. En fazla 49.9, en az 20 kilometre hızla girebiliyorlar. Sabit hızlar veriyoruz. Bu hızlara uyulmak zorunda. Trafiğe açık alanda ve trafik kuralları çerçevesinde bir yarış. Finiş noktalarında hakemlerimiz var. Bu hakemler, geliş süresini tutuyorlar" diye konuştu.

Yarışın en eski otomobili olan 1941 model Buick'i kullanan Cengiz Arsay, amaçlarının etapları bitirmek olduğunu belirtti. Klasik otomobil koleksiyonu olan Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şükrü Demirayak ise Afyon'da ilk kez böyle bir yarışmanın yapıldığına dikkati çekti.

EN KLASİK ARABA BENİMKİ

Yarışmacılar, Güral Afyon Wellness & Convention'da verilen startın ardından Büyük Taarruz'un gerçekleştiği Kocatepe'ye çıktı. Burada Büyük Taarruz ile ilgili bilgiler alan klasik otomobil tutkunları, Şuhut istikametinde yarışa başlamadan önce burada at arabasıyla yaylaya çıkan 58 yaşındaki Mehmet Aydın ile bir süre sohbet etti.

'En klasik araba, benimki' diyen Aydın, çobanlık yaptığını, at arabasıyla yaylaya çıktığını söyledi. Klasik otomobillere gençliğinde bindiğini anlatan Aydın, "Bizim gençliğimizde bu arabalara Chevrolet diyorlardı" diye konuştu.

Yarışma, bu akşam Güral Afyon Wellness & Convention'da düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.